Mechanisatie

Achtergrond

Multitrekkerstest; De sterkste viercilinders

Boerderij heeft van zes topmerken de sterkste viercilinders in een multi-trekkertest beproefd. Testkandidaten zijn Case IH Maxxum 130, Claas Arion 550, Deutz-Fahr 6160.4 TTV, Fendt 516 Vario, John Deere 6130R en de Valtra N163 Versu. De trekkers hebben een gemiddeld maximaal vermogen van 109 kW (148 pk).

Behalve Fendt verscheen ook Deutz-Fahr met een cvt. De andere merken traden aan met een powershiftbak. Hun cvt was al eens getest of nog niet verkrijgbaar in deze viercilinders. De trekkers zijn door het Duitse teststation DLG doorgemeten op vermogen, diesel en AdBlue verbruik, hydrauliek en verdere prestaties. Daarbij zijn de trekkers intensief door journalisten van Boerderij en internationale collega-bladen getest in het veld en op transport.

Er blijken flinke verschillen in verbruik en trekkracht. Groepsgemiddelde met AdBlue verbruik verrekend bij maximaal vermogen gemeten aan de aftakas ligt op 242 g/kWu. Ook de prestaties van hef en hydrauliek wisselen sterk, waarbij het gemiddelde hefvermogen in de groep uitkomt op 6,8 ton. Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld blijken de verschillen klein. Uiteindelijk pakt Fendt de meeste punten in de gewogen eindscore maar volgen John Deere en Claas op de voet. Deutz-Fahr scoort met zijn nieuwe bedieningsconcept. De Case IH blijkt erg zuinig en de Valtra is daarbij ook een toonbeeld van kracht. Uit deze test blijkt daarbij dat er steeds minder argumenten zijn voor een zescilinder met hetzelfde vermogen. Geen van deze zware viercilinders doet er namelijk voor onder. In de Boerderij magazine van 25 februari staat een uitgebreid verslag met de resultaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.