Home

Nieuws 4 reacties

Zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd

De zelfstandigenaftrek wordt vanaf volgend jaar verminderd.

Dit voordeel voor ondernemers en zzp‘ers gaat de komende 10 jaar terug van € 7.280 naar € 5.000. Dat melden kringen rond het kabinet na berichtgeving van het FD. De aanpak van de zelfstandigenaftrek was ook al in het regeerakkoord afgesproken.

Fiscale verschillen

Het kabinet wil de regeling aanpakken om de fiscale verschillen tussen ondernemers en werknemers in vaste dienst kleiner te maken. Met de aftrek hoeven zelfstandigen nu nog over de eerste € 7.280 die ze verdienen geen belasting te betalen. Van het belastingvoordeel kunnen ondernemers dan pensioen opbouwen en verzekeringen betalen, was het idee, maar vakbonden zien het als een vorm van staatssteun voor zelfstandigen.

Zelfstandigen hebben recht op de zelfstandigenaftrek als ze ondernemers zijn voor de inkomstenbelasting en voldoen aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar die aan de onderneming moeten worden besteed. Ook moet er meer tijd worden besteed aan de onderneming dan aan andere werkzaamheden.

Lastenverlichting voor burgers

Het geld dat vrijkomt door de verlaging van de zelfstandigenaftrek wordt gebruikt om de lastenverlichting voor burgers te betalen. Het kabinet wil daar € 3 miljard voor uittrekken. Dit wordt verder betaald door de verlaging van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting een jaar uit te stellen. In 2021 gaat deze winstbelasting wel omlaag, maar minder dan gepland.

Een ander deel van de lastenverlichting wordt betaald door het laten oplopen van de staatsschuld.

De plannen van het kabinet worden op Prinsjesdag gepresenteerd.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Van het belastingvoordeel over 7280 Euro kun je ten eerste geen AOV vinden die je over jaar 1(wachttijd 14dgn-1 mnd) en over de vervolgjaren uitkeert voor arbeidsongeschiktheid. Over pensioen hoeven we t dan helemaal niet te hebben. Schandalig dat bonden in een land waar de werknemer van de wieg tot z'n graf gepamperd wordt ook dit nog proberen in te pikken. Lijkenpikkers zijn t. En onze regering maar geld oppotten in een land dat meer en meer verpaupert.

 • nvanrooij1

  Eens met Zuperboer
  Werknemers hebben ook nog een achtervanger met WW als er geen werk is. Ondernemers lopen ook nog eens meer risico,s dan werknemers. De meeste werknemers hebben met 36-40 uur werken een hoger inkomen dan ondernemers en ZZP ers die ook nog eens veel meer uren voor dat inkomen moeten maken.
  Maar in dit land worden de grote jongens en de aandeelhouders gepamperd.

 • agratax.1

  Krijgen kleine zelfstandigen nu ook recht op een werkelozen uitkering als het bedrijf niet meer rendeert en de op straat terecht komen? Zal wel niet dat blijft niet te dekken Bedrijfsrisico en daarmee is de ongelijkheid tussen werkenden in loondienst en zelfstandigen weer eens duidelijk tentoongespreid. Hiermee is weer aangetoond dat onze bestuurders geen idee hebben van de risico's die kleine ondernemers, die niet op de loonlijst staan zoals alle werknemers bij BV en NV lopen en dat de dames en heren daar ook geen enkele coulance mee hebben. De krimpende vakbond heeft meer overwicht dan de ruggengraat van de samenleving.

 • kanaal

  zelfstandigen zijn de nieuwe slaven, pensioen fondsen moeten dan ook maar box 3 diefstal betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.