Home

Nieuws

Europese investeringen in innovatie blijven fors achter

Luxemburg - De uitgaven aan innovatie (R&D) nemen amper toe in Europa.

In het huidige tempo ziet het er naar uit dat de Europese doelstellingen op dit vlak voor 2020 bij lange na niet gehaald gaan worden. Ook voor de agrarische sector zou meer geïnvesteerd worden in innovatie. Europa loopt ook achter op de concurrentie in Azië en Amerika. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In 2010 is in Brussel afgesproken dat R&D-uitgaven in 2020 tenminste 3 procent van het bruto binnenlands product (BBP) van alle lidstaten uitmaken. Toen bedroegen die uitgaven nog 1,9 procent van het BBP. Volgens de meest recente gegevens, uit 2013, is dat inmiddels gestegen naar 2,02 procent. Maar in dat laatste jaar steeg het cijfer nauwelijks meer.

Grote economische ongelijkheid lijkt roet in het eten te gooien. Het ziet er naar uit dat de meeste noordelijke landen de doelstellingen wel gaan halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.