Home

Nieuws

Kamer verdeeld over niet-agrarisch middelenbeleid

In de Tweede Kamer is grote verdeeldheid over het gewasbeschermingsmiddelenbeleid voor gebruik buiten de landbouw. Dat blijkt bij de behandeling van het voorstel om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verbieden op verharde terreinen vanaf begin 2016, en overige (onverharde) terreinen vanaf eind 2017.

Het gaat onder andere om glyfosaat. CDA, VVD en SGP zijn bezorgd over het effect van deze maatregel, omdat de middelen in het buitenland nog gewoon toegelaten zijn.

SP en GroenLinks vinden juist dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. Staatssecretaris Sharon Dijksma (milieu) benadrukt dat het wel nodig is om iets aan het gebruik te doen, vanwege de hoge concentraties van middelen in het oppervlaktewater.

Laagrisicomiddelen

Ook het toestaan van laagrisicomiddelen als alternatief, waar CDA en SGP om vragen, wil Dijksma niet. "Het RIVM is om advies gevraagd, om een eventuele uitzondering van laagrisicomiddelen toe te staan. Het bezwaar is dat het nog een aantal jaren duurt voordat laagrisicomiddelen tot de markt worden toegelaten. Het RIVM wijst er daarnaast op dat het gebruik van laagrisicomiddelen leidt tot problemen met de waterkwaliteit", aldus Dijksma. De Kamer stemt volgende week over het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.