Redactieblog

9 reactieslaatste update:21 aug 2015

Rustig op vakantie

"Boek toch maar een week later!", roept Wijnand als ik na uitgebreid overleg en een intensieve zoektocht op internet nog net een huisje heb weten te vinden.

Hij is fijn. Het is ieder jaar hetzelfde en dat zal ook niet veranderen. Gaan we nog snel even maaien of wachten we tot na de vakantie? Mooi weer tijdens je week weg is fijn, maar het betekent ook dat er extra werk is op de boerderij. En dat moet gepland worden.

Van tevoren zijn we altijd extra druk en ook na thuiskomst is er een hoop in te halen. Maar dat maakt het weggaan niet minder leuk. Het is alleen erg moeilijk om last minute een huisje voor vijf personen aan het water te vinden in het zo geliefde Friesland. Toch zie ik ook de voordelen; een beter zicht op het weer en annuleren kan echt niet meer.

Iedere dag contact met thuis

Op de ochtend van vertrek heb ik in een half uur onze koffers gepakt en rijden we kort daarna de zon tegemoet. Het genieten begint direct. Wat is Nederland mooi vanaf het water. Heel veel meer dan onze zwembroek en bikini hebben we niet aan die week. Tijdens de vakantie is er iedere dag minstens een keer contact met thuis. Opa en oma letten op het vee, de huisdieren en de kaas en helpen de bedrijfsverzorger met melken, onze medewerker doet de rest.

Volledig vertrouwen

Dan komt het bericht dat de nieuwe maaiers, die Wijnand na de brand heeft moeten bestellen, gearriveerd zijn. Precies op tijd voor de volgende snede. Bij het landbouwmechanisatiebedrijf kijken ze verbaasd op als onze medewerker ze komt halen. Het geeft wel aan dat Wijnand hem volledig vertrouwt. Al gauw komen de filmpjes van het maaien en genieten we mee. Dat ziet er goed uit! Als de kuil dicht zit en het een dagje bewolkt en regenachtig is, rijdt Wijnand toch gauw even naar huis om het resultaat te bewonderen en om kunstmest te strooien. Aan het eind van de middag is hij alweer terug met een tevreden glimlach op zijn gezicht.

Energie

Het is fijn wanneer je merkt dat het bedrijf ook heus kan draaien zonder dat je zelf aanwezig bent. In Friesland is de zon weer doorgebroken en gaan we met een gerust hart het water op. Aan het eind van de week komen we diepgebruind en heerlijk ontspannen thuis. Van zo'n vakantie kunnen we heel lang nagenieten en het geeft veel energie voor op de boerderij!

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zou het niet veel meer rust en ontspanning geven als je niet zoals iedereen meent iets anders te moeten doen als gewoon, lekker thuis, alles bij de hand, je eigen ding doen

 • veldzicht

  Zou het niet meer rust en ontspanning geven om die telefoon ,n keertje thuis te 
   laten,nu zit hij nog steeds op dat ding te koekeloeren en ben je nog steeds met die boerderij bezig,als ze je niet kunnen bereiken vergaat de wereld echt niet als je tenminste een goede vervanger hebt.

 • dayo

  in je vakantie een dagje naar huis en aan het werk........, volgens mij weten jullie niet echt wat vakantie is..., gewoon zonvakantie met vliegtuig ( zo doen wij het)kun je in ieder geval niet ff tussendoor naar huis, en als je thuis komt na je verdiende vakantie kun je ook gewoon kunststrooien die paar dagen maakt echt niet uit, en wat doet die medewerker als de bedrijfsverzorging er ook al loopt? kan hij toch ook ff kunstmeststrooien

 • kleine boer

  Vakantie die paar dg per jaar dat degene het dan 'leuk' hebben laat ons maar thuis nergens beter als thuis  zo niet heb je hele jaar door iets niet goed voor elkaar . Let maar op met verjaardagen voor vakantie tijd altijd hoe leuk het gaat worden en hoe lang altijd mooi weer. En dan als je ze weer spreekt te heet eten niet goed kamer viel tegen toch wel lang wachten op vliegveld  buren waren erg luidruchtig  en was toch wel erg duur en daar hebben de thuisblijvers geen last van. Kortom vakantie is leuk maar je moet er van houden als wij met mooi weer zelf weer aant kuilen zijn hebben wij vakantie. Op Vakantie is echt niet voor iedereen genieten ook hier geld weer ieder doet zoals ie wil of juist niet.

 • veldzicht

  Kleine boer,misschien wil de vrouw en kind(eren)ook wel eens wat anders
  als koeien en grasinkuilen. en het is nooit mis je blik eens te verruimen.

 • kleine boer

  @veldzicht Nee  mijn vrouw geeft er niks om of weinig en dochter ook erg weinig. Mijn vrouw vroeger vaak op vakantie geweest  maar zegt ze we hebben eigenlijk altijd vakantie op paar uur per dag na. Als dochter van schoolkamp thuis komt zegt ze pff wa een lol ben blij dat ik even mee kan melken weer. Wat ik zeg ieder voor zich de 1 graag en de ander graag niet.  Pas het stukje op nu.nl op vakantie moeten niet gelezen?

 • BO(skabout)ER

  Mensen toch, iedereen mag toch zelf weten wat zijn ideale vakantie is! Als het maar genieten is. Mooi dat Claudia genoten heeft! Overigens kan je in mijn ogen beter in de winter op vakantie gaan, maar dan moet het wel wat verder weg;). Een jaar overslaan is voor mij ook geen probleem.

 • alco1

  Goed vakantie houden is geen zorgen hebben voor thuis.

 • koster

  Sommige boeren kunnen niet op vakantie omdat ze de enige zijn die het echt goed kunnen doen.
  Grappig om te zien dat aan de ene kant Wijnand hier last van heeft (kunstmeststrooien in de vakantie, kom op zeg), maar aan de andere kant het toch ook weer los kan laten (weinig boeren laten een ander kuilen).

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.