Foto's: Jan Willem Schouten, Hans Prinsen en Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Tips voor (nog meer) werkplezier

Boerenwerk, het mooiste werk dat er is. Het Paasthema van Boerderij gaat over ‘Lol in je werk’.

Wie werkt met plezier, leeft met plezier. En daarvoor is het helemaal niet noodzakelijk dat louter de prijs van biggen, melk en aardappelen hoog is. Dat draagt natuurlijk wel bij aan de arbeidsvreugde, maar er is meer dat positief doorwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een prettig, efficiënt bedrijf in een mooie omgeving. Of aan baas-zijn over de eigen tijd. Goed zijn in je vak en hierbij vooruitgang boeken, zorgt ook voor werkplezier net als het hebben van afwisselend werk, goede contacten met andere mensen en het gevoel nuttig bezig te zijn. Dat alles draagt bij aan de arbeidsvreugde.

Het Paasthema van Boerderij gaat over ‘Lol in je werk’. Lees alles hierover, inclusief 9 interviews met boeren, in het digitale magazine van Boerderij, nummer 26, vanaf pagina 23.

 



Een dikke voldoende

Bij de meeste boeren zit het met die vreugde wel snor, zo bleek uit de online-enquête van Boerderij onder ruim 650 boeren en boerinnen. De meesten geven hun werk een dikke voldoende, namelijk het cijfer 7,5. Toch is hun werkplezier de laatste jaren iets afgenomen, zeggen ze. Hoe is deze neerwaartse lijn weer omhoog te buigen? Allereerst door goed na te gaan wat precies de oorzaak is. Is het alleen de overheid die de wet- en regelgeving steeds verandert? Of speelt er meer? Is het bedrijf tegen wil en dank gegroeid waardoor de hypotheek bijna mythische vormen heeft aangenomen? Geeft dat een mentale druk die het plezier in het werk vergalt? Is er ruzie met de buren? Onenigheid in de familie? Zijn er zorgen over de opvolging? Past het werk en het bedrijf nog wel bij de persoon?

Zoek uit waar u blij van wordt

Als duidelijk is waarom het werkplezier is afgenomen, is er ook iets aan te doen. Zoek uit waar u blij van wordt. Van het contact met mensen? Van het uitpluizen van cijfers? Van het ontwikkelen van iets nieuws?

Kijk ook waar u helemaal niet blij van wordt. Wie slapeloze nachten heeft van schommelende opbrengstprijzen kan kijken of er op een andere manier een stabieler inkomen te genereren is.

8 tips voor (nog) meer werkplezier

  1. Accepteer dat u op sommige dingen, zoals wetten en prijzen, geen invloed heeft, staak uw verzet en boosheid hierover.
  2. Zet uw talenten optimaal in, sommige kwaliteiten liggen misschien te verstoffen onder dagelijkse routine.
  3. Stel uzelf reële, haalbare doelen.
  4. Onderzoek of werkzaamheden waar u een ontzettende hekel aan heeft, zijn uit te besteden of af te stoten.
  5. Benoem aan het eind van elke werkdag drie dingen waar u die dag blij van werd. Het klinkt zweverig maar voor de bewustwording werkt het echt.
  6. Vergelijk de situatie van nu eens met die van vijf jaar geleden. Was het toen echt zoveel leuker? En zo ja, wat was er dan leuker? En hoe kwam dat? Of is het nu zo slecht nog niet?
  7. Wees trots op uzelf en op uw werk ook al zijn anderen dat voor uw gevoel misschien niet.
  8. Neem regelmatig tijd voor ontspanning.

Zoeken naar juiste balans

Als duidelijk is wat de behoeften zijn, dan is daarna te kijken wat er moet gebeuren om daaraan tegemoet te komen. Wie meer contact met mensen wil, kan bijvoorbeeld rondleidingen op het bedrijf gaan geven, huisverkoop starten, een camping beginnen of in een bestuur plaatsnemen. Voor sommigen zit de lol in bedrijfsuitbreiding maar voor anderen juist in een kleinere omvang. Het is belangrijk de behoeften eerlijk onder ogen te zien en niet voor anderen de schijn op te houden.

Tot slot is het belangrijk te bedenken dat niets altijd alleen maar leuk is. Het gaat om de balans, maar het is wel de bedoeling dat die overwegend positief uitslaat.

Tips voor (nog meer) werkplezier


Maak kans op cadeaubonnen ter waarde van € 100 en € 50. Probeer de Paaspuzzel op de lossen.

Beheer
WP Admin