Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

IRS breidt bewaaradvies suikerbieten uit

Naast een bewaaradvies voor vorst is er nu ook een advies voor neerslag.

Suikerbietenkenniscentrum IRS heeft de bewaaradviesmodule voor suikerbieten uitgebreid. Het nieuwe bewaaradvies neerslag is bedoeld om het moment te bepalen waarop de hoop afgedekt moet zijn voordat neerslag van betekenis gaat vallen. Het duurt lang als een bietenhoop is opgedroogd als deze te laat is afgedekt en al flink is natgeregend.

Aan de andere kant kan het bij stabiel droog weer juist gunstig zijn om de hoop niet af te dekken om zoveel mogelijk natuurlijke ventilatie mogelijk te maken. Zeker bij bieten die net aan de hoop zijn gereden na de oogst komt in de eerste dagen nog de nodige warmte vrij.

Minder kans op schimmelgroei

Bij droog bewaren blijft het suikergehalte beter op peil, neemt het tarrapercentage af en is minder snel kans op schimmelgroei. Droog houden van de hoop is mogelijk door deze af te dekken met vliesdoek, bijvoorbeeld Toptex. Telers krijgen net als bij de vorstwaarschuwing een locatiespecifiek afdekadvies voor neerslag.

Laatste reacties

  • Vhouder

    ze weten alles daar op papier in de praktijk vallen ze tegen. Ze hebben al 3 keer de datum verschoven waarop mijn bieten worden geladen hadden ze mooi twee weken langer in de grond kunnen zitten

  • Fjk

    Dat krijg je als je lid word van de coöperatie, dan mag je alleen nog blij kijken en ja zeggen en verder niet zeuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.