Akkerbouw

Nieuws 2143 x bekeken

Meer percelen met Meloidogyne chitwoodi

Utrecht/Emmeloord - Steeds meer grond is besmet met het Meloidogyne chitwoodi-aaltje. Dit komt naar voren uit gegevens van inspectiedienst NVWA en keuringsdienst NAK.

In 2014 valt ongeveer 2.000 hectare pootgoed in de zogenoemde chitwoodi-cirkels. In 2008 was dat nog maar 716 hectare. Het aantal hectare pootgoed waarvan de opbrengst besmet is verklaard met het aaltje steeg van 20 hectare in 2008 naar 53 hectare in 2014. Voor de maiswortelknobbelaaltjes M. chitwoodi en M. fallax geldt een quarantainestatus.

Volgens de Europese fytorichtlijn moet uitgangsmateriaal vrij zijn van deze aaltjes. Voor aardappelpootgoed geldt de eis dat dit afkomstig moet zijn uit 'vrije gebieden' of dat dit bemonsterd en onderzocht moet worden.

De NVWA voert, in overeenstemming met de Fytorichtlijn van de EU, jaarlijks een onderzoek uit om te kijken of de vrije gebieden nog vrij zijn van maiswortelknobbelaaltjes.

De aangewezen gebieden, gebieden waarin Meloidogyne chitwoodi en/of M. fallax is aangetroffen, worden jaarlijks aangepast naar aanleiding van vondsten bij de gewas- en partij inspecties door de NAK, de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en Naktuinbouw. Een aangewezen gebied ontstaat door rond een officiële vondst een straal van 1 kilometer te trekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.