Akkerbouw

Nieuws laatste update:3 nov 2015

Friesland haalt meeste uien van hectare

Den Haag – Friesland realiseert in teeltseizoen 2015 met gemiddeld 61,5 ton 's lands hoogste hectareopbrengst in de zaaiuien. Dat blijkt uit de voorlopige oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In deze oogstraming is te zien dat het Noordoosten dit jaar hogere uienopbrengsten heeft en dat deze in Zeeland, Gelderland en Limburg juist lager zijn. De Nederlandse productie is met 1,35 miljoen ton hoog en 133.732 ton hoger dan vorig jaar, maar geen record.

Flevoland grootste leverancier zaaiuien

De provincie Flevoland is, zoals gebruikelijk, de grootste leverancier van zaaiuien 564.710 ton, gevolgd door Zeeland (266.630 ton) en Zuid-Holland (117.200 ton).

Grote sprong in hectareopbrengst

De Friese uientelers maken de grootste sprong in hectareopbrengst: van 50,7 ton vorig jaar naar 61,5 ton per hectare in 2015. Dat scheelt bijna 11 ton per hectare. Desondanks ligt de opbrengst onder het vijfjarig gemiddelde, dat rond de 63 ton per hectare ligt.

Landelijk gemiddelde stijgt

Na Friesland hebben Groningen (59,9 ton) en Flevoland (eveneens 59,9) de hoogste opbrengsten per hectare. Daarna volgt Zuid-Holland met 58,3 ton per hectare. Het landelijk gemiddelde stijgt dit jaar naar 56,4 ton per hectare en dat is 1,8 ton meer dan een jaar geleden.

Zeeuwse uien lijden onder koud en droog voorjaar

De Zeeuwse oogst blijft dit jaar steken op 48,7 ton per hectare, aldus de raming van het CBS. Vorig jaar haalden de Zeeuwse telers gemiddeld 49,5 ton per hectare. De teelt heeft daar meer geleden onder het koude en droge voorjaar, wat tot een flinke groeiachterstand leidde.

Of registreer je om te kunnen reageren.