Akkerbouw

Foto & video

‘Vol aan de bak met aardappelen poten’

In het zuidwesten profiteerden akkerbouwers vorige week van het droge weer door veel voorjaarswerk te verzetten. Er zijn veel aardappelen gepoot en de bieten en uien zijn vrijwel allemaal gezaaid.

Foto

 • Wim Zweemer, partner in het samenwerkingsverband Molenhoek, poot Challengers voor de frites op een perceel zware klei tegen de Westerscheldedijk bij Borssele. <br /><em>Foto's: Peter Roek</em>

  Wim Zweemer, partner in het samenwerkingsverband Molenhoek, poot Challengers voor de frites op een perceel zware klei tegen de Westerscheldedijk bij Borssele.
  Foto's: Peter Roek

 • De gespitte tarwestoppel is nog maar net bekwaam om te frezen. Kluiterige grond is Zweemer in dit gebied wel gewend.

  De gespitte tarwestoppel is nog maar net bekwaam om te frezen. Kluiterige grond is Zweemer in dit gebied wel gewend.

 • Loonbedrijf Van den Dries freest bij s'Heerenhoek aardappelen die een week eerder zijn gepoot. "Lekkere grond", volgens Arjen van den Dries, waar je normaal makkelijk fijne grond kunt maken, maar nu toch wat kluiterig is. Het is nu vol aan de bak met aardappelen poten en gezien de weersverwachting gaan alle registers open.

  Loonbedrijf Van den Dries freest bij s'Heerenhoek aardappelen die een week eerder zijn gepoot. "Lekkere grond", volgens Arjen van den Dries, waar je normaal makkelijk fijne grond kunt maken, maar nu toch wat kluiterig is. Het is nu vol aan de bak met aardappelen poten en gezien de weersverwachting gaan alle registers open.

 • Pal aan de Belgische grens ter hoogte van Westdorpe wordt een perceel zavelgrond geploegd als voorbereiding voor aardappelen poten. Voorvrucht is wintertarwe met bladrammenas. Het ploegt mooi.

  Pal aan de Belgische grens ter hoogte van Westdorpe wordt een perceel zavelgrond geploegd als voorbereiding voor aardappelen poten. Voorvrucht is wintertarwe met bladrammenas. Het ploegt mooi.

 • Erik Leys in Kieldrecht (België) boert op overwegend zware klei in het grensgebied van Nederland en België. Rond Kieldrecht heeft het nauwelijks  gevroren, waardoor een voorbewerking over de vorst niet mogelijk was. De zaaibedbereiding is hem niet tegen gevallen. De bieten en de uien zijn eind maart gezaaid. Vorige week hadden de bieten al 2 echte blaadjes en zijn ze voor de 2e keer tegen onkruid gespoten. De uien begonnen toen al mooi op te komen, maar waren nog in het kram stadium en het vlas staat er mooi op.

  Erik Leys in Kieldrecht (België) boert op overwegend zware klei in het grensgebied van Nederland en België. Rond Kieldrecht heeft het nauwelijks  gevroren, waardoor een voorbewerking over de vorst niet mogelijk was. De zaaibedbereiding is hem niet tegen gevallen. De bieten en de uien zijn eind maart gezaaid. Vorige week hadden de bieten al 2 echte blaadjes en zijn ze voor de 2e keer tegen onkruid gespoten. De uien begonnen toen al mooi op te komen, maar waren nog in het kram stadium en het vlas staat er mooi op.

 • Leys spuit bij Koewacht een pas geploegde zandgrond als voorbereiding voor gladiolen planten. Het spuiten is een loonwerk activiteit. Het is de bedoeling dat kort na de bespuiting het planten gaat beginnen. De grond is mooi droog.

  Leys spuit bij Koewacht een pas geploegde zandgrond als voorbereiding voor gladiolen planten. Het spuiten is een loonwerk activiteit. Het is de bedoeling dat kort na de bespuiting het planten gaat beginnen. De grond is mooi droog.

 • Wilco Kloet zaait voor werktuigencoöperatie CVEL op Schouwen-Duiveland suikerbieten bij Zierikzee. Lichte klei, prachtig zaaibed. Door het kwakkelende weer had CVEL vorige week toch nog meerdere percelen te zaaien. Het zaaien is dit jaar nogal verspreid geraakt, vertelt Kloet.

  Wilco Kloet zaait voor werktuigencoöperatie CVEL op Schouwen-Duiveland suikerbieten bij Zierikzee. Lichte klei, prachtig zaaibed. Door het kwakkelende weer had CVEL vorige week toch nog meerdere percelen te zaaien. Het zaaien is dit jaar nogal verspreid geraakt, vertelt Kloet.

 • Niek Menheere strooit bij Colijnsplaat kunstmest op de bieten die 3e week maart zijn gezaaid. In enkele dagen tijd zijn de meeste planten al opgekomen. Het lijkt een mooi vol gewas te worden. Het kwakkelende weer zorgde dat het zaad steeds vochtig lag en dat helpt het vlotte kiemen. De rond 25% afslibbare klei begint bovenop al behoorlijk hard te worden.

  Niek Menheere strooit bij Colijnsplaat kunstmest op de bieten die 3e week maart zijn gezaaid. In enkele dagen tijd zijn de meeste planten al opgekomen. Het lijkt een mooi vol gewas te worden. Het kwakkelende weer zorgde dat het zaad steeds vochtig lag en dat helpt het vlotte kiemen. De rond 25% afslibbare klei begint bovenop al behoorlijk hard te worden.

 • Loonbedrijf Lokers plant voor Romme Agro in Standaarbuiten knolselderij van het ras Prinz.

  Loonbedrijf Lokers plant voor Romme Agro in Standaarbuiten knolselderij van het ras Prinz.

 • Prinz is een ras dat ook een beetje nachtvorst kan hebben, vertelt Willem Romme. Al eerder is er wat knolselderij voor de vroege teelt onder vliesdoek geplant, maar eigenlijk is het planten vanaf nu pas echt begonnen.

  Prinz is een ras dat ook een beetje nachtvorst kan hebben, vertelt Willem Romme. Al eerder is er wat knolselderij voor de vroege teelt onder vliesdoek geplant, maar eigenlijk is het planten vanaf nu pas echt begonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.