Foto: Margreet Welink BoerenlevenAchtergrond

800 boerinnen genieten van positieve Yvon Jaspers

De Ladies Day van ForFarmers was in no time volgeboekt. In totaal kwamen 800 boerinnen naar Aalten (Gld.) voor Yvon Jaspers, gezelligheid en herkenning.

Het leek wel een opnamedag voor Boer Zoekt Vrouw, zoveel bekende gezichten uit de serie liepen er rond. Uiteraard Yvon Jaspers, de populaire presentatrice van Boer Zoekt Vrouw die zich alweer enige jaren aan ForFarmers verbond als agrarisch boegbeeld. Maar ook Dycke was er (van gladiolenteler Jos), Anita (van geitenhouder Frank), Wilma (van melkveehouder Martin) en Bertie (akkerbouwer uit Zeeland). Ook boerin Henrieke was er, al was zij op eigen gelegenheid naar de Ladies Day van ForFarmers gekomen. Ze had geen rol op het podium.

Derde keer

Het was vandaag alweer de derde keer dat de dag plaatsvond. Vorig jaar moest het evenement op het laatste moment worden uitgesteld, omdat hevig noodweer het terrein van de Farm en Country Fair in Aalten onbegaanbaar had gemaakt. Dit jaar dreigde aan de vooravond opnieuw slecht weer. Na een zinderend hete dag waren stevige hagel- en onweersbuien aangekondigd. Iedereen kneep hem vooraf flink, behalve boerin Suzanne Ruesink, één van de organisatoren van de Country Fair: “Ik heb niet best geslapen, maar dat kwam omdat ze om twee uur vannacht varkensvoer kwamen brengen. Maar noodweer, daar zat ik niet over in. Statistisch gebeurt zoiets eens in de 100 jaar. We hebben het nu twee keer gehad, ik dacht: dat gebeurt niet nog een keer.”

 • Ruim op tijd melden de eerste boerinnen zich bij het ontvangscomitee. Foto's: Margeet Welink

  Ruim op tijd melden de eerste boerinnen zich bij het ontvangscomitee. Foto’s: Margeet Welink

 • Eenmaal op het terrein van de Farm en Country Fair wijzen bordjes de weg naar de Ladiestent.

  Eenmaal op het terrein van de Farm en Country Fair wijzen bordjes de weg naar de Ladiestent.

 • De tent waar per keer 400 boerinnen in kunnen om het Ladies-programma te volgen. Het thema dit jaar is: 'Bekijk het eens anders'.

  De tent waar per keer 400 boerinnen in kunnen om het Ladies-programma te volgen. Het thema dit jaar is: ‘Bekijk het eens anders’.

 • Voor aanvang van het programma nog snel even naar de wc. Die staat -heel strategisch- vlak naast de tent.

  Voor aanvang van het programma nog snel even naar de wc. Die staat -heel strategisch- vlak naast de tent.

Volgeboekt

Ruesink kreeg gelijk. De Fair baadde vandaag in zonlicht. De tent van de Ladies Day eveneens. 400 vrouwen zaten er ’s ochtends. ’s Middags volgde nog eens zo’n groep. Daarmee was het evenement helemaal volgeboekt. Veel hoefde ForFarmers daar niet voor te doen. Een mailing naar alle klanten was genoeg. Sommigen waren ruim twee uur onderweg geweest.

Wat trekt boerinnen naar deze dag? ‘Gezellig’, werd veel genoemd. ‘Yvon’, werd nog meer genoemd. Andere motivaties waren: ‘Even met collega’s onder elkaar’, en ‘herkenbaarheid’.

 • Voor het ontvangstcomité is er een kleine versnapering. Dat is nog eens wat anders dan koffie met een plaatje koek.

  Voor het ontvangstcomité is er een kleine versnapering. Dat is nog eens wat anders dan koffie met een plaatje koek.

 • Anne Groot Zevert had graag met haar geurwerenede bedrijfskleding in de tent van de Ladies Day gestaan. "Maar dat mocht helaas niet."

  Anne Groot Zevert had graag met haar geurwerenede bedrijfskleding in de tent van de Ladies Day gestaan. “Maar dat mocht helaas niet.”

 • Ook al zijn de bedrijfskleuren blauw en groen, de organisatie van de Ladies Day draagt dit jaar roze T-shirts met opdruk.

  Ook al zijn de bedrijfskleuren blauw en groen, de organisatie van de Ladies Day draagt dit jaar roze T-shirts met opdruk.

 • Luca, de acht maanden oude zoon van Suzanne Ruesink en haar echtgenote Bernadet, krijgt nog niet alles mee van de Ladies Day.

  Luca, de acht maanden oude zoon van Suzanne Ruesink en haar echtgenote Bernadet, krijgt nog niet alles mee van de Ladies Day.

 • Suzanne Ruesink, boerin en mede-organisator van de Farm en Country Fair waar ook de Ladies Day plaatsvindt: "Ik was niet bang dat noodweer de boel nu weer plat zou leggen."

  Suzanne Ruesink, boerin en mede-organisator van de Farm en Country Fair waar ook de Ladies Day plaatsvindt: “Ik was niet bang dat noodweer de boel nu weer plat zou leggen.”

 • Yvon Jaspers en boerin annex DJ Bertie Steur, hebben even een onderonsje.

  Yvon Jaspers en boerin annex DJ Bertie Steur, hebben even een onderonsje.

 • Het ochtendgedeelte is met 400 boerinnen helemaal volgeboekt. 's Middags volgt er nog zo'n groep.

  Het ochtendgedeelte is met 400 boerinnen helemaal volgeboekt. ’s Middags volgt er nog zo’n groep.

‘Kijk eens met een andere blik’

Het thema dit jaar was ‘Kijk eens met een andere blik’. Naar jezelf, naar anderen, naar je bedrijf, je kunt overal eens anders naar kijken. Daarvoor waren de voormalige BZV-vrouwen uitgenodigd. Zij kwamen van buiten de landbouw en zijn er door hun relatie met een boer heel anders naar gaan kijken. Opvallend is dat ze allemaal vurig ambassadeur zijn geworden. Ze geven rondleidingen op hun bedrijven en dragen te pas en te onpas de boodschap uit over de herkomst van voedsel.

Anders kijken deed ook boerin Margreet Wiersema, de boerendochter uit Stedum (Gr.), die geen boerin wilde worden maar het toch werd. “Ik ging anders kijken en zag toen vooral uitdagingen.” Zij stond eerder uitgebreid in Boerderij.

 • 'Zou ze ADHD hebben?', vragen sommige boerinnen zich af. Want Yvon is fel en druk, maar wel aldoor positief.

  ‘Zou ze ADHD hebben?’, vragen sommige boerinnen zich af. Want Yvon is fel en druk, maar wel aldoor positief.

 • De deelnemers aan de Ladies Day zijn allemaal herkenbaar...

  De deelnemers aan de Ladies Day zijn allemaal herkenbaar…

 • Hele rijen polsen met het kernmerkende blauwe bandje.

  Hele rijen polsen met het kernmerkende blauwe bandje.

 • Een onderdeel gaat over uiterlijk. De meeste boerinnen maken zich alleen op als ze uitgaan. De tip van visagiste Shirly van der Lem, die ook de sterren van GTST 'doet': gebruik geen glimmend parelmoer rondom je ogen.

  Een onderdeel gaat over uiterlijk. De meeste boerinnen maken zich alleen op als ze uitgaan. De tip van visagiste Shirly van der Lem, die ook de sterren van GTST ‘doet’: gebruik geen glimmend parelmoer rondom je ogen.

 • Wie wat wil vragen of zeggen, kan dat via de catchbox doen, een mobiele microfoon die rondgegooid wordt.

  Wie wat wil vragen of zeggen, kan dat via de catchbox doen, een mobiele microfoon die rondgegooid wordt.

 • Margreet Wiersema uit Stedum (Gr.) vertelde over hoe zij anders was gaan kijken. 'Ik keek en zag vooral uitdagingen'.

  Margreet Wiersema uit Stedum (Gr.) vertelde over hoe zij anders was gaan kijken. ‘Ik keek en zag vooral uitdagingen’.

 • Na afloop lieten de dames zich de voortreffelijke lunch goed smaken. Intussen werd de tent alweer gereed gemaakt voor de volgende groep vrouwen.

  Na afloop lieten de dames zich de voortreffelijke lunch goed smaken. Intussen werd de tent alweer gereed gemaakt voor de volgende groep vrouwen.

 • Ook de kruiwagen was geheel in stijl hartstikke roze.

  Ook de kruiwagen was geheel in stijl hartstikke roze.

 • Na afloop hadden de boerinnen vrij toegang over het terrein van de Fair. Ze waren makkelijk te herkennen aan de goodybags om hun schouders.

  Na afloop hadden de boerinnen vrij toegang over het terrein van de Fair. Ze waren makkelijk te herkennen aan de goodybags om hun schouders.

Positieve draai

Yvon praatte de dag aan elkaar. Ze was fel, spitsvondig en erg druk. Maar boerinnen noemden toch vooral de positieve, vrolijke draai die ze overal aan gaf. Niettemin vroegen sommige boerinnen zich tijdens de lunch af of ze misschien ADHD heeft.

‘Entertainment’, noemde een woordvoerder van ForFarmers het, en ‘klantenbinding’. Maar wat levert zo’n dag nou op voor het bedrijf? Dat laat zich moeilijk vertalen in euro’s. De vrouwen hielden er in elk geval een goed gevoel aan over. En op de vraag of ze volgend jaar weer zo’n dag zouden willen, was het antwoord eensgezind en hard: ‘jaaaaa!’