Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

5.000 bedrijven besmet met blauwtong, toename vlakt af

Het aantal bedrijven met een blauwtongbesmetting is opgelopen naar 5.000. Dat blijkt uit de dagelijkse update van de NVWA.

Op 3.564 bedrijven is het blauwtongvirus serotype 3 met een PCR-test vastgesteld. 1.436 bedrijven zijn op basis van klinische verschijnselen besmet verklaard met het virus.

Op basis van de cijfers van de NVWA lijkt het aantal nieuwe besmettingen met blauwtong dagelijks wat af te nemen ten opzichte van oktober. Ook schapen- en geitenfokkersorganisatie NSFO meldt een afname in de sterfte onder schapen. Terwijl er eind oktober en begin november op basis van meldingen nog een sterfte van rond de 1.000 dieren per dag werd geschat, ligt dat nu onder de 400 dieren per dag. “Hopelijk is dit de inleiding tot een rustiger periode”, aldus dierenarts en NSFO-directeur Reinard Everts.

Rendac kan aanbod weer aan

Ook kadaverophaaldienst Rendac ervaart minder meldingen, maar er is nog steeds sprake van een verhoogd aanbod van dode dieren. Eind oktober kon Rendac het aantal meldingen logistiek niet altijd bijbenen, waardoor dode dieren niet altijd op de eerstvolgende werkdag opgehaald konden worden, maar op de dag daarna.

Sinds vorige week speelt dit probleem niet meer. Sinds het begin van de blauwtonguitbraak haalt Rendac dode dieren ook zaterdag op om het aanbod bij te kunnen houden. Niet zozeer het volume, maar het aantal stops zorgt voor extra druk op de capaciteit van het bedrijf. Het bedrijf kan het aanbod nu goed aan.

Kaart met besmettingen.

Beheer
WP Admin