<em>Foto: Ronald Hissink</em> AlgemeenNieuws

32 bedrijven gekort om stikstofbelasting natuur

In Nederland zijn vorig jaar 32 bedrijven gekort op hun directe betaling over 2014, vanwege een te hoge stikstofbelasting op de natuur. Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Het gaat om kortingen van 1% of 3% op de directe betalingen. In de randvoorwaarden bij de inkomenssteun in het Europees landbouwbeleid is bepaald dat Natura 2000-gebieden moeten worden beschermd. Wie zonder Natuurbeschermingswetvergunning of in strijd met de voorwaarden Natura 2000-gebieden schade toebrengt, de situatie verslechtert of verstoort, krijgt te maken met een korting. Die kan ook worden opgelegd als sprake is van een (te hoge) stikstofbelasting op het natuurgebied.

CDA vraagt om opheldering

Het CDA heeft over de kwestie opheldering gevraagd van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Volgens Kamerlid Jaco Geurts worden bedrijven geconfronteerd met kortingen op hun directe betalingen, terwijl er aan hun bedrijfssituatie niets is veranderd en onduidelijk is welke status PAS-meldingen hebben.

RVO.nl laat desgevraagd weten dat de kortingen zijn opgelegd in verband met bepalingen in de Natuurbeschermingswet, waarin wordt verwezen naar de Europese Vogelrichtlijn en de Europese Habitatrichtlijn. In totaal zijn 46 kortingen opgelegd aan 32 bedrijven. In 9 gevallen werd een korting van 1% opgelegd en in 37 gevallen een korting van 3%.

Webinar Gecombineerde Opgave

Waar moet ik op letten bij het invullen? Hoe teken ik een perceel in? Welke subsidies kan ik aanvragen? Meld u aan voor het webinar over de Gecombineerde Opgave voor antwoord op dit soort vragen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Beheer
WP Admin