Foto: Hans Prinsen VarkensNieuws

30% varkenshouders heeft bouwplannen

1 op de 3 varkenshouders wil een nieuwe stal bouwen of een bestaande stal renoveren of verduurzamen.

Bijna 1 op de 7 varkenshouders wil investeren in een compleet nieuwe stal. Dat blijkt uit cijfers van AgriDirect, gebaseerd op door 700 bedrijven gedeelde bedrijfsinformatie.

Het aantal varkenshouders met nieuwbouwplannen ligt met 14% iets lager dan de 15,4% die eind 2020 nog met plannen liep. 11,5% van de varkenshouders wil de huidige stal renoveren en 4,4% wil de stal verduurzamen. De meest genoemde onderdelen zijn dak, stalvloer en gevel.

Vooral gesloten bedrijf heeft plannen

Het animo voor bouw of verbouw verschilt per bedrijfsgroep. Gesloten bedrijven hebben met 20% een beduidend hoger animo om een nieuwe stal te bouwen dan vermeerderaars en vleesvarkenshouders met respectievelijk 16 en 9%. Ook het percentage bedrijven met renovatieplannen is onder gesloten bedrijven met 16,5% ten opzichte van beide andere takken (beiden 9%) beduidend hoger.

Als het gaat om verduurzaming, laat 5% van de vleesvarkenshouders weten iets te willen doen, bij vermeerderaars ligt dit percentage op 4% en bij gesloten bedrijven op 3,3%.

1 op 10 zeugenhouders wil stoppen

AgriDirect vroeg de deelnemende varkenshouders ook naar hun toekomstplannen in het algemeen. Van de 469 zeugenhouders die de vragenlijst invulden, gaven er 47 aan de komende jaren hun bedrijf te beëindigen. Dat komt neer op 10%. Van de 711 deelnemende vleesvarkenshouders gaven 62 aan te willen stoppen. 259 zeugenbedrijven willen het bedrijf in de huidige vorm doorzetten, 163 willen er uitbreiden of hebben een opvolger die de komende jaren het roer overneemt. Bij de vleesvarkenshouders gaven er 421 aan op dezelfde voet door te gaan en 228 bedrijven hebben uitbreidingsplannen of worden op vrij korte termijn overgenomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief varkensstallen en ontvang maandelijks gratis artikelen die normaal alleen te lezen zijn voor abonnees.

Reacties

  1. hoe kan de boerderij dit artikel schrijven dat er zo veel varkensboeren bouwplannen heeft??wat een onzin verhaal!!! denk dat 30%wil stoppen met varkens houden i.p.v.

Beheer
WP Admin