Foto: Kees van Dooren VarkensNieuws

3.100 euro voor Piétrain op eliteveiling

De duurste Piétrain-beer bracht?3.100 euro op tijdens de eliteveiling op Vlaamse landbouwbeurs Agriflanders.

De beer met de naam Valerius Van ’T Velpenhof is gefokt door Bavo Vandebroeck in Kortenaken. De koper is ki-organisatie Vansteenlandt. De beer is reservekampioen bij de jonge beren.

Vanafprijs € 800

Tijdens de beurs afgelopen week gingen 20 beren onder de hamer. Ze zijn verkocht per opbod. De vanafprijs bedroeg € 800. De veiling is een initiatief van het stamboek Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF). Kopers op de veiling zijn ki-stations, berenfokkers en varkenshouders met bedrijfs-ki.

Een van de geveilde Piétrains. De karbonadestreng over de rug is goed zichtbaar. Foto: Kees van Dooren

Een van de geveilde Piétrains. De karbonadestreng over de rug is goed zichtbaar. Foto: Kees van Dooren

Wedstrijdkeuring

Voorafgaand aan de veiling vond een wedstrijdkeuring plaats met Piétrain-beren. Aan de zogeheten prijskamp deden 60 beren mee. Bij de keuring wordt alleen gelet op het exterieur van de dieren. De jury let op een goede algemene bespiering van de Piétrains, met zware hammen en goed ontwikkelde karbonadestrengen in de rug.

Optimo-beren

Het accent in de Vlaamse Piétrain-fokkerij verschuift langzaam richting meer groei, legt stamboekmanager Chris Dhondt uit. Naast bespiering moet een goede beer dus ook goed ontwikkeld zijn, veel volume hebben. Het stamboek hanteert een tweedeling. De Optimo-beren met meer accent op groei en de Premium-Piétrains met het accent op karkaskwaliteit.