Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

22 jaar geleden: hete herfst voor en door Franse boeren

Ongeveer 15.000 veeboeren blokkeerden in 1996 in de nacht van 28 op 29 augustus alle strategische Franse autowegen, en controleerden zo’n 2.000 vrachtwagens met vee en vlees.

Ze protesteerden tegen de lage prijzen die ze kregen voor hun vleeskalveren, de zogenaamde broutards.

Foto: ANP

Foto: ANP

Frankrijk is Europees hofleverancier van die kalveren, die gedurende de eerste 6 tot 10 maanden bij de koe in de wei lopen. 90% van de broutards komt van het Centraal Massief, het bergachtige centrum van Frankrijk. Een jaar voor de protesten bracht een goeie broutard op de veemarkt nog dik € 900 op. Dat was al krap en toen ging er in de zomer van 1996 nog eens de helft af. Een forse verliespost dus voor de boeren die inkomenssteun eisten van de overheid. De Europese Commissie zegde toe om 500.000 kalveren op te kopen maar daar namen de boeren geen genoegen mee. Het zou veel te weinig zijn om de prijzen blijvend te ondersteunen.

Ook acties door fruittelers

Eerder dat jaar voerden fruittelers al harde acties. 500 ton perziken, meloenen, abrikozen en pruimen werd over de Zuid-Franse toegangswegen naar de supermarkten gegooid omdat er geen afzet voor was. Het hielp: Auchan, Casino, Carrefour en Leclerc beloofden met aantrekkelijke winkelprijzen de consumptie van zomerfruit aan te moedigen en garandeerden de boeren een minimumprijs. De overproductie bleef overigens bestaan dus de oplossing was maar tijdelijk.

Ook melkveehouders zaten in de problemen wegens een lage melkprijs en verder waren boeren boos over de eigen bijdrage die ze moesten gaan betalen voor het ophalen van kadavers vanaf het erf. Als gevolg hiervan lag dood vee te rotten op de erven tot de eigen bijdrage geschrapt werd.

De voorspelling van een hete Franse herfst kwam helemaal uit.

Dit artikel is te lezen in Boerderij Vandaag van woensdag 29 augustus en is onderdeel van de rubriek Historisch

Beheer
WP Admin