1996: Grote stofwolken stijgen op als boeren hun verdroogde velden eggen. Van oktober tot april is de totale neerslag ver beneden het langjarig gemiddelde geweest. - Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

22 jaar geleden: Gort- en gortdroog voorjaar

Het dreigde het droogste voorjaar ooit te worden, zei het KNMI in april 1996. Niet eerder was het zo lang zo droog geweest, al sinds juli 1995 regende het amper.

Sommige akkerbouwers hadden hun percelen tarwe alweer omgeploegd, zonder neerslag herstelde het gewas niet van de winterkou. Aardappeltelers hielden hun hart vast net als aspergetelers. Ook melkveehouders keken zorgelijk, met name op de zandgronden dreigde de eerste snede gras verloren te gaan. Waterschappen zagen zich genoodzaakt het waterpeil te verhogen.

23 april 1996: Grote stofwolken stijgen op als boeren hun verdroogde velden eggen. Van oktober tot april is de totale neerslag ver beneden het langjarig gemiddelde geweest. - Foto: ANP

23 april 1996: Grote stofwolken stijgen op als boeren hun verdroogde velden eggen. Van oktober tot april is de totale neerslag ver beneden het langjarig gemiddelde geweest. – Foto: ANP

Ontheffing nodig om te beregenen

Beregenen was niet overal toegestaan. In Brabant zouden boeren pas een ontheffing krijgen bij een verdampingsoverschot in april van 63 millimeter of meer. Zover was het nog net niet, vandaar dat boeren daar bijna hoopten op nog een paar droge dagen. Dan zouden ze een ontheffing krijgen om te beregenen. Elders haalden boeren wel hun beregeningsinstallaties uit de schuur. Op de zandgronden in Drenthe en Groningen stoof het zo erg dat sprake was van zandstormen.

Aanhoudend hogedrukgebied boven Scandinavië

De paar spatjes regen die waren gevallen, waren amper de helft van de normale hoeveelheid, meldde het KNMI. De droogte lag aan een aanhoudend hogedrukgebied boven Scandinavië dat samenging met lagedrukgebieden in zuidwest-Europa en het Middellandse Zee-gebied. Nederland kreeg daardoor te maken met een oostelijke stroming, met lucht vanuit centraal Europa zonder veel regen. Dat het lagedrukgebied zo lang boven Scandinavië bleef hangen, was toeval, aldus klimatologen die het fenomeen niet per definitie problematisch noemden voor boeren mits de bodem het vocht lang kon vasthouden. Op de zandgronden was dat amper meer het geval.

Het tijdvak 1 juli ‘95 tot en met 25 april ‘96 ging uiteindelijk de boeken in als het droogste voorjaar van de vorige eeuw. Daarna begon het alsnog te regenen.

Beheer
WP Admin