Foto: Jan Sibon BoerenlevenAchtergrond

2009: 10 jaar geleden waren het geen fijne feestdagen

Niets had geholpen om Q-koorts de kop in te drukken. Er zat nog maar één ding op: ruimen.

Het was geen fijne decembermaand voor geitenhouders 10 jaar geleden. Toen werden in Nederland de eerste geitenbedrijven geruimd omdat de dieren besmet bleken met Q-koorts. Het zou niet bij deze eerste ronde blijven, in totaal zouden rond de 50.000 drachtige geiten geruimd worden om de verspreiding van Q-koorts de kop in te drukken.

Eerste signalen

De eerste signalen dat er iets niet deugde, waren er al in 2007 toen een huisarts in het Noord Brabantse Herpen naar de GGD belde. Hij kreeg de laatste tijd opvallend veel patiënten met luchtweginfecties op het spreekuur. Ook een specialist van het ziekenhuis in Oss had gemeld dat 2 mensen uit één gezin waren opgenomen met ernstige luchtweginfecties. De telefoontjes van beide artsen waren achteraf het begin van wat later uit zou groeien tot de grootste uitbraak van Q-koorts die wereldwijd ooit beschreven was. Dat eerste jaar werden 196 ziektegevallen officieel vastgesteld. Waar kwam dit vandaan? Het spoor leidde naar enkele melkgeitenbedrijven die kampten met abortus door de Q-koortsbacterie. Die was waarschijnlijk door de wind in de omgeving verspreid en had zo ook mensen besmet.

Lees verder onder foto

Een van de maatregelen om Q-koorts tegen te gaan, was vaccinatie. In deze geitenstal vond de start van de vaccinatiecampagne plaats. - Foto: Jan Sibon

Een van de maatregelen om Q-koorts tegen te gaan, was vaccinatie. In deze geitenstal vond de start van de vaccinatiecampagne plaats. – Foto: Jan Sibon

Ziekte openbaarde zich opnieuw

De verwachting was dat de opleving van Q-koorts eenmalig zou zijn, maar het liep volkomen anders. De ziekteverwekker openbaarde zich een jaar later opnieuw. Maatregelen zoals het enten van geiten en het aangifteplichtig maken van de ziekte hielpen niet. Weer een jaar later kwam de ziekte opnieuw terug, op grotere schaal dan ooit tevoren. Door tankmelk te bemonsteren moesten ‘stille’ besmettingen opgespoord worden en om een nieuwe meldingsgolf van ziektegevallen te voorkomen, werd éénmalig besloten tot ruimen van drachtige positief geteste geiten. De piek was daarna voorbij, maar deskundigen gaven wel aan dat de bacterie vanaf toen ‘gewoon’ onderdeel van het milieu zou zijn.

Beheer
WP Admin