Gebieden zijn aangewezen waar het nitraat- of fosforgehalte en/of de biologische kwaliteit van het water niet aan de norm voldoet. Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

20% stikstofreductie blijft van kracht in NV-gebieden met te hoog fosforgehalte

Boeren in nutriëntenverontreinigde gebieden (NV-gebieden) die op basis van een te hoog fosforgehalte zijn aangewezen, moeten komend jaar toch de stikstofgift met 20% verlagen. Dat schrijft landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Alternatieve maatregelen, gericht op de reductie van fosfaat, voldoen niet.

In het kader van de derogatiebeschikking zijn in december 2023 gebieden aangewezen waar het nitraat- of fosforgehalte en/of de biologische kwaliteit van het water niet aan de norm voldoet en waar de landbouw voor meer dan 19% verantwoordelijk is voor het te hoge mineralengehalte. Ook in gebieden die op basis van fosfaat zijn aangewezen, moeten stikstofreducerende maatregelen worden genomen.

Ook voormalig landbouwminister Piet Adema vond dit ongelukkig. Hij liet de Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) onderzoek doen naar alternatieve maatregelen die wel op fosfaat sturen. Voor 2025 zouden volgens de deskundigen het aanpassen van het bouwplan en bodembedekking het meest effectief zijn. Al hangt de effectiviteit van de maatregelen sterk af van de omstandigheden, aldus CDM.

Landbouwminister Femke Wiersma heeft met de Europese Commissie overlegd over alternatieve maatregelen, maar kreeg geen groen licht van de Commissie. “De EC hecht er aan dat Nederland voldoet aan de gemaakte afspraken en verplichtingen die volgen uit Europese wet- en regelgeving, de derogatiebeschikking en het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn”, schrijft Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Recent kreeg ze van de Europese Commissie een kritische brief over haar versoepelingen op de mestregelgeving.

Derogatievrije zone rond natuur naar 100 meter

Hoewel de EC ook zeer kritisch was op het versmallen van de derogatievrije zones rondom Natura 2000-gebieden, gaat de versmalling van de zone wel door. Vanaf 2025 geldt geen derogatieverbod tot 250 meter rondom N2000-gebieden, maar tot 100 meter rondom deze gebieden.