Een 2x8 visgraatmelkstal kostte in de jaren ’80 van de vorige eeuw rond de 72.000 gulden (32,600 euro). Een draaimelkstal voor hetzelfde aantal dieren kostte bijna het dubbele al ging het melken er wel sneller mee. Wat het systeem ook was, ze hadden allemaal melkglazen en die moesten na afloop goed schoongemaakt worden. BoerenlevenAchtergrond

1982: Na het melken de melkglazen brandschoon spuiten

Melkglazen in de melkstal tonen hoe groot de productie van een koe is. Ook deze melkglazen ontkwamen niet aan een poetsbeurt.

Deze foto is van 1982. Voor veel lezers zal het beeld een bron van herkenning zijn. Zo zag de inrichting van melkstallen er in die dagen uit. De visgraatopstelling kwam veel voor. Dit systeem was relatief goedkoop maar er was wel wat meer tijd gemoeid met het melken. Dat kwam vooral door het in- en uitlaten van steeds een aantal dieren tegelijk. Daarbij was de langzaamste koe de ‘zwakke schakel’. Draaimelkstallen waren wat dat betreft gunstiger maar die waren ook weer duurder. Bovendien bleek de behaalde arbeidsbesparing relatief omdat de bespaarde uren niet op andere plekken op het bedrijf werden ingezet. Boeren bleven toch veelal in de buurt van de melkstal ‘rondhangen’. Gewoontes van jaren bleken niet zo eenvoudig te doorbreken.

Melkglazen in alle melkstallen

Wat al die melkstallen gemeen hadden, waren melkglazen. Hier kwam de melk tijdens het melken in terecht en wat was het een prachtig gezicht. Met eigen ogen zagen boeren en boerinnen hoe een koe produceerde. Voor de meest productieve dieren bleek een glas soms maar krap aan. De schuimende bovenlaag stond bij hen tot helemaal bovenin.

De glazen werden later vervangen door melkmeters die heel precies aangaven hoeveel elke koe had gegeven. Dat was ook mooi, maar het visuele effect van die volle melkglazen was verdwenen.

Na afloop moest de melkstal uiteraard schoongemaakt worden. De stands, de vloer, alles werd met een schuif schoon getrokken en -gespoten. Een flinke waterstraal ontdeed de glazen van spatters mest- en urine.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

Beheer
WP Admin