Foto: ANP BoerenlevenAchtergrond

1981: Presentatie van grootse uitvinding

Met veel show werd 39 jaar geleden de PC gepresenteerd. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn.

Nog geen 40 jaar geleden was het, toen hij met veel show werd gepresenteerd: de Personal Computer, kortweg de PC. De ontwikkelaars, waaronder een zekere Bill Gates van Microsoft, zeiden er meteen bij dat hun apparaat de wereld voorgoed zou veranderen.

Computers tot dan toe lompe bakbeesten

Computers bestonden al wel, maar het waren bepaald geen handzame dingen. Lompe bakbeesten waren het, zonder beeldscherm ook nog. Het waren louter rekenkolossen en Jan met de pet kon er niets mee. Al langer bestond bij IBM de wens de computer geschikt te maken voor thuisgebruik en uiteindelijk lukte dat met de PC. Programma’s stonden op floppydisks die je apart in een diskdrive moest stoppen. De wereldberoemde komiek Charlie Chaplin werd ingehuurd om via grappige commercials het nut van de PC duidelijk te maken.

Hoewel de bedenkers van de PC een apparaat wilden dat voor iedereen bereikbaar was, kostte die eerste versie wel $ 1.500, omgerekend bijna € 1.300. Voor veel burgers een fors bedrag. Toch waren er eind van het jaar al 250.000 apparaten verkocht.

Computers bestonden al wel, maar het waren louter rekenkolossen en Jan met de pet kon er niets mee

Snellere PC in 1984

In 1984 kwam er een snellere PC op de markt, eentje met de welbekende Intel processor en een harde schijf van maar liefst 20 MB. Een jaar eerder was dit model al in Nederland te zien geweest, verschillende boeren hadden toen interesse getoond. Ze zagen mogelijkheden om een keur aan data op te slaan en te verwerken. Koegegevens, dekadministratie, fokkerijzaken, van alles. Sommigen voorzagen zelfs een rechtstreeks lijntje met bedrijven als het BLGG om bijvoorbeeld bemestingsadviezen te ontvangen en als de PC kon helpen met de aardappelbewaring, zou dat ook mooi zijn.

Kinderschoenen

Het stond allemaal nog in de kinderschoenen maar vanaf toen ging het wel hard. En nu, nog net geen 40 jaar later, is gerust te stellen dat er zonder computer geen leven meer is. Het ding heeft de wereld inderdaad voorgoed veranderd.

Beheer
WP Admin