Op de melkfabriek werden monsters genomen van de aangevoerde melk. De gevulde glazen flesjes gingen in rekken naar het laboratorium waar de gehaltes aan vet en eiwit bepaald werden voor de uitbetaling. Ook de mate van vervuiling kwam hier aan het licht. Met deze informatie konden boeren hun management aanpassen. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1980: Melkmonsters nemen uit de melkbus

Met de gegevens die via monstername verkregen werden, konden boeren hun voordeel doen.

Dit lijkt een foto van een eeuwigheid geleden. Toch valt dat best mee. Hij is genomen in 1980. Een medewerker van de melkfabriek neemt een melkmonster uit één van de aangevoerde melkbussen. Dat waren er al niet veel meer, de meeste bussenmelkers waren toen al overgestapt op de melkkoeltank. Maar er was een groep die die stap niet kon of wilde maken en die vasthield aan de bus. Die was dan ook meer dan alleen een opslagmiddel.

Symbolisch

De melkbus stond symbool voor een manier van leven. Van ’s ochtends vroeg opstaan om op tijd de bussen aan de weg te kunnen zetten. Van trots op de hoeveelheid bussen die getuigden van een flink bedrijf. Er waren boeren die hun bussen om die reden halfvol aan de weg zetten zodat het er méér leken. Dat tot ergernis van de melkrijders die hun lichaam schrap hadden gezet voor het omhoog zwaaien van een volle bus. Een halfvolle trok dan een zware wissel op de rugspieren.

‘Zure bus’

Het koelen van de melk in bussen was bewerkelijker dan het koelen in koeltanks. Ook het schoonhouden vergde nogal wat aandacht. Niet zelden bleek op de fabriek dat een ‘bus zuur was’. Daar hadden ze geen controle voor nodig. De gegevens die met de controle werden verkregen dienden vooral als basis voor de uitbetaling. Die was immers gebaseerd op het percentage vet en eiwit. Voor de boeren waren de meetgegevens een handvat om de bedrijfsvoering aan te passen als de gehaltes erg laag bleken.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin