Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1963: lichtgewicht trekkertje voor een kar vol loof

Hier wordt druk gewerkt aan het inkuilen van bietenloof.

Dit kleine trekkertje was vooral bedoeld voor boeren die niet van die enorme lappen grond hadden. Een schot in de roos. Toen in 1981 de productie stopte, waren er wereldwijd 245.000 van verkocht. - Foto: Misset

Dit kleine trekkertje was vooral bedoeld voor boeren die niet van die enorme lappen grond hadden. Een schot in de roos. Toen in 1981 de productie stopte, waren er wereldwijd 245.000 van verkocht. – Foto: Misset

Het is begin jaren zestig en hoewel de mechanisatie al stevig de gang erin heeft, is veel werk nog gewoon degelijk handwerk. Zoals het lossen van een kar bietenloof. Die was wel vlak naast de kuilbult gereden, dat scheelde omhoog gooien en dat spaarde weer de rug.

Enige vorm van groenvoer in winter

Het loof kon soms tot aan het invallen van de winter nog geplukt worden, het was de enige vorm van groenvoer voor vee in de winter. Men meende destijds dat dat noodzakelijk was voor een uitgebalanceerd rantsoen bovendien was het zonde om weg te gooien. Het was er toch, dus waarom dan niet gebruikt?

Opkomst trekker

Het waren ook de jaren waarin de trekker snel oprukte. Meer en meer paarden raakten werkeloos nadat de boer een trekker had aangeschaft. De trekker voor de platte wagen op de foto is een Farmall Cub meestal gewoon afgekort tot ‘Cup’ of ‘cuppie.’ Het was het kleinste model dat trekkerfabrikant IH maakte. Op de foto is het niet te zien, maar deze trekkers waren felrood van kleur. Het is een klein trekkertje, ideaal voor boeren die niet van die grote lappen grond hadden. Het meest bijzondere was misschien wel dat de chauffeursstoel en de stuurstang rechts van het midden stonden. Het idee was dat er zo optimaal zicht kon zijn op het werk tijdens het rijden. In de jaren vijftig is dit model enorm veel verkocht, ook in Nederland. De Amerikaanse fabrikant stopte in 1981 met de fabricage.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 16 van dinsdag 7 januari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin