Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1962: Supersnel aanaarden met risters

Met de voet elke knol aandrukken, kostte uren werk, en het voorjaar was al zo druk. Met de trekker ging aanaarden een heel stuk sneller.

Op de achterkant van deze foto staan geen aanwijzingen over wanneer hij gemaakt is. De trekker ziet er nog redelijk nieuw uit, het is een M.A.N. te zien aan het embleem op de neus van de trekker. Deze serie is van na 1959.

Lees verder onder de foto

De aardappelteelt kostte vroeger enorm veel tijd. Alleen het aanaarden kostte, afhankelijk van de werkbreedte, bij gebruik van een werkpaard al bijna 3 uur per hectare. Met de trekker kon het in de helft van de tijd. - Foto: Misset

De aardappelteelt kostte vroeger enorm veel tijd. Alleen het aanaarden kostte, afhankelijk van de werkbreedte, bij gebruik van een werkpaard al bijna 3 uur per hectare. Met de trekker kon het in de helft van de tijd. – Foto: Misset

Productie trekkers gestopt

In 1962 stopte de fabrikant met het maken van trekkers, het zijn nu geliefde oldtimers. Afgaande op deze aanknopingspunten is de foto vermoedelijk begin jaren zestig van de vorige eeuw gemaakt. Het was een tijd waarin de ontwikkelingen razendsnel gingen. Werkpaarden maakten plaats voor machines, waardoor de capaciteit met sprongen vooruitging. Op gebied van aardappelteelt werd er van alles in gang gezet om de benodigde hoeveelheid arbeid te beperken. Die was namelijk aanzienlijk en mede daardoor waren aardappelen geen grote teelt.

Lees verder onder de video

In bovenstaande video is een M.A.N. aan het ploegen. De trekker die gebruikt wordt, lijkt sterk op die van de foto.

In 1960 ging het om zo’n 160.000 hectare per jaar waar ongeveer 300.000 ton pootgoed mee was gemoeid. Volgens het I.R.L. waren er destijds 4 miljoen arbeidsuren voor nodig om die allemaal de grond in te krijgen, en dat terwijl er nog een boel ander voorjaarswerk lag te wachten. Geen wonder dat de mechanisatie omarmd werd.

Pootlorrie

Op de foto zijn de aardappelen waarschijnlijk met een pootlorrie in een kaarsrechte geul gelegd. De trekker komt erachteraan voor het aanaarden en opruggen. Dat ging hier met verstelbare risters wat niet alleen veel sneller ging maar ook een veel gelijkmatiger resultaat gaf dan de aardappelen even met de voet aandrukken zoals op veel bedrijven lang gebruikelijk was.

Beheer
WP Admin