Met een transportband werd gras vanuit de wagen in de grassilo gestort. In de wagen zat nog geen transportketting, 2 personen in de wagen gooien het gras op de band. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1959: Silo rap vullen met transportband

Met de uitvinding van de transportband werd het vullen van de silo een fluitje van een cent.

In de serie Inkuilen in Vroeger Tijden een afbeelding uit 1959. Voor de opslag werd lange tijd een ronde silo gebruikt. Nadat het onderste deel vol zat, werd er een houten extra rand bij op gemonteerd en soms zelfs nog een 2e. Zo kon er meer gras in de silo. Het vullen werd hierdoor echter lastiger, mensen moesten het gras met de hooivork steeds hoger over de rand gooien.

Tot de transportband werd uitgevonden. Het vullen was toen een fluitje van een cent geworden. In de silo stonden nog wel mensen om het gras goed te verdelen.
Artikel gaat verder onder de foto

Met een transportband werd gras vanuit de wagen in de grassilo gestort. In de wagen zat nog geen transportketting, 2 personen in de wagen gooien het gras op de band. - Foto: Misset

Met een transportband werd gras vanuit de wagen in de grassilo gestort. In de wagen zat nog geen transportketting, 2 personen in de wagen gooien het gras op de band. – Foto: Misset

Het uithalen bleef vervolgens een uitdaging. Niet zelden was dat alsnog handwerk. De laag afdekzand moest eraf geschept worden waarna het geconserveerde gras werd los gestoken en alsnog handmatig over de rand werd gekiept. Sommige boeren hadden hier mechanische grijpers of laadschoppen voor, dat scheelde aanzienlijk.

Matige kwaliteit kuilgras

De kwaliteit van het kuilgras in dergelijke silo’s was vergeleken met die van tegenwoordig, erg matig. Het was namelijk gebruikelijk om het gras nat in te kuilen. Als het te droog was, werd er zelfs water overheen gegoten om het weer nat te maken. Gras dat ‘onder water stond’ conserveerde het best, zo was de opvatting. Het stonk in elk geval gruwelijk en als de lucht in de melk kwam te zitten, werd deze bij de fabriek afgekeurd.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 40 van dinsdag 3 juli en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin