Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1958: Met de kaasbrik naar de kaasmarkt

Vroeger verkochten veel boeren hun producten zelf, zonder tussenkomst van coöperaties en dergelijke. Kalveren gingen rechtstreeks met de kalverkoopman mee, eieren en kaas verkocht men zelf op de markt.

Op de foto uit 1958 is een boer op weg naar de kaasmarkt. Op de foto is ook een auto te zien, het waren de jaren dat paarden en gemotoriseerd vervoer nog veelvuldig naast elkaar gingen, zelfs boerenkarren met houten wielen waren toen nog niet helemaal uit het straatbeeld verdwenen.

De kar op de foto is een kaasbrik. Dit was een type wagen dat werd gemaakt om producten op de markt te verkopen. Dankzij het speciale afdekzeil kon de lading niet nat en vies worden onderweg. Met een kaasbrik werd uiteraard kaas vervoerd, maar ook groenten, boter, eieren en soms ook biggen of kippen. De zijkanten van de brik waren laag, zodat de boel makkelijk uit te venten was. De kar vormde zo als het ware de marktkraam.

In Noord-Holland en Friesland was de kaasmakerij begin 1900 al verplaatst naar zuivelfabrieken. Rond Gouda, Woerden en Bodegraven bleven boeren zelf kaas maken en verkopen op de markt. - Foto: Misset

In Noord-Holland en Friesland was de kaasmakerij begin 1900 al verplaatst naar zuivelfabrieken. Rond Gouda, Woerden en Bodegraven bleven boeren zelf kaas maken en verkopen op de markt. – Foto: Misset

In het jaar dat deze boer naar de markt reed, was de kaashandel ‘matig’. Eerste kwaliteit bracht rond de twee gulden per kilo op (€ 0,90), tweede kwaliteit een gulden tachtig (€ 0,81). Wie extra kwaliteit bood, kon een rijksdaalder per kilo vangen, ofwel twee gulden vijftig (€ 1,13).

De totale Nederlandse kaasproductie lag dat jaar op 187 miljoen kilo, het meeste betrof fabriekskaas.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 44 van dinsdag 1 augustus en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin