De zelfbinder was even eenvoudig als vernuftig. Een wigvormige verdeler scheidde de strook te maaien graan van de rest. Een mes knipte de stengels af. De grote haspel duwde alles achterover op een doek. Dat doek transporteerde de halmen omhoog naar de bindtafel. Daar tikte de bossenklopper de onderkanten gelijk. Tot slot kwam er een touw om en gleed de schoof terug het land op. - Foto: J.E. Bleumink BoerenlevenAchtergrond

1956: de stormachtige opkomst van de zelfbinder

Geen zere ruggen meer. Geen prikkende kafnaalden in kleding. De zelfbinder was een knap staaltje techniek.

Voor veel oudere lezers zal deze foto uit 1956 veel herinneringen oproepen. Met een zelfbinder wordt graan gemaaid. Hier wordt de machine getrokken door drie paarden. Boeren die in het bezit waren van een trekker, zetten die ervoor. Het was nog wel even zoeken naar het juiste bevestigingspunt. Voor paardgetrokken machines zat dit eigenlijk hoger dan voor trekkers wenselijk was. Maar het ging, soms met wat aanpassingen her en der.

Handmatig maaien verleden tijd

De zelfbinder maakte na de Tweede Wereldoorlog een stormachtige ontwikkeling door. Veel boeren hadden er zelf een en wie hem niet had, leende er een of vroeg de loonwerker. Het handmatig maaien was voorgoed verleden tijd. Niemand die terug wilde naar de jaren waarin maaiers uren, dagen, weken met kromme ruggen in de brandende zon aan het werk waren. Om nog maar te zwijgen van de bindsters die net zo kromgebogen de gemaaide halmen in handzame schoven bijeen knoopten. De oogsthoeden met brede randen hielpen weliswaar redelijk tegen de zon maar niet tegen de prikkende kafnaalden die overal in en tussen gingen zitten.

Maaidorser

Nee, dan de zelfbinder. In het jaar van de foto werd 60% van het graanareaal met zo’n machine geoogst. En de rest? Dat gebeurde met de maaidorser, de voorloper van de combine. Die bleek een nog grotere vooruitgang dan de zelfbinder. In een rap tempo maaide en dorste hij in één werkgang. Schoven binden was niet meer nodig, apart dorsen ook niet meer. Daarmee werden ook de grote dorsmachines gaandeweg overbodig.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Margreet. Ik weet dat wij ook met de zelfbinder wilden gaan maaien, helaas het land was door oovervloedige regen meer Sawa dan een goudgele graanakker en de zelfbinder kon thuis blijven en de zicht, zeis en ¨pikhaak kwam weer uit het vet. !956 was een zeer natte zomer en niemand praatte over ernstige klimaat verstoring, maar aanvaarde dit als de grilligheid van de natuur. Hoe anders in deze eeuw, waarbij direct alle verandering als Crisis wordt omschreven en er direct zondebokken worden gezocht om als maatschappij maar niet schuldig te worden bevonden.

Beheer
WP Admin