De eerste mechanische rooiers gingen niet snel. Met 2 km/uur was het wel gebeurd, maar ze spaarden enorm veel arbeid uit. Vooral daar zat hem destijds de winst. Per are haalden ze tussen de 350 en 400 kilo piepers omhoog. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1955: mechanische power voor het rooien van de piepers

Een tekort aan seizoenskrachten gaf de mechanisatie een zwieper. De aardappelrooier kon wat anders tientallen mensen moesten doen.

Een groot model aardappelrooier mét kluitenscheider, stond er in 1955 bij deze foto in Boerderij. Tegenover de power waarmee anno nu de piepers gerooid worden, is het een ukkie, maar destijds was dit iets reusachtigs.

Lang niet iedereen kon zich een mechanische rooier veroorloven, tot in de jaren zestig werd ook nog handmatig gerooid. Kinderen werden zelfs van school gehouden om te kunnen helpen, elke hand was nodig om de knollen uit te graven en in manden te doen.

Seizoenskrachten schaars na de oorlog

Nee dan dit stuk techniek. Hiermee konden twee of drie mensen doen waar anders twee of drie gezinnen voor nodig waren, plus een aantal losse seizoenskrachten. En juist die werden schaars na de oorlog. In fabrieken viel met lichter werk veel meer te verdienen en dus pakten ze hun boeltje en vertrokken.

Het tekort aan arbeid gaf de mechanisatie een zwieper, al ging het niet zonder slag of stoot. Een goede rooier bijvoorbeeld moest de knollen wel heel laten. Lang niet elke machine deed dat even goed, sommigen sneden bijna een derde van de oogst kapot.

De Bison-rooier op de foto deed het wat dat betreft goed, zo bleek tijdens een demonstratie een jaar eerder. Een soort bak met onderaan een schaar groef de aardappelen uit en transporteerde ze omhoog. Een ketting schudde de kluiten en plukken onkruid en restjes loof eraf. Het enige wat je als boer of knecht nog zelf hoefde te doen, was opzakken. Dat was nog steeds zwaar werk, maar het zware rooien zelf was in elk geval al gedaan.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin