Een schuur met houten bintwerk. De staanders waren op stenen steunen gezet om opkruipend vocht geen kans te geven. Zo kon het geraamte soms honderden jaren mee gaan. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1954: Oerdegelijke schuur gemaakt met hout van ver weg

Vóór staal, steen en beton hun intrede deden, werd er gebouwd met hout. Dat kwam vaak uit landen rond de Oostzee.

De foto van deze schuur met overkapping is gemaakt in 1954. Alles straalt een enorme degelijkheid uit, van het wagenwiel tot de staanders en korbelen die de dakconstructie torsen. Het is gissen naar waar het gebruikte hout vandaan kwam. Mogelijk betrof het inlands eiken, dat werd tot het jaar 1600 gebruikt bij allerlei bouwconstructies. Daarna werd het schaars en stapten timmerlieden over op hout van verder weg. Meestal betrof dat grenen- en vurenhout uit Duitsland maar vooral ook uit landen rondom de Oostzee waar de voorraad eindeloos leek.

Er waren oneindig veel grove dennen en fijnsparren, althans zo leek het. De bomen werden bij duizenden omgehakt, van hun zijtakken ontdaan en in de dichtstbijzijnde rivier gegooid. Dat was een makkelijke manier van transport. Stroomafwaarts pikte men de stammen weer op waarna ze per schip naar hun bestemming gingen.

Napoleontische oorlogen gooiden roet in eten

Was het ene bos kaal gekapt dan reisden de houthakkers verder naar het volgende. Tot de Napoleontische oorlogen roet in het eten gooiden. Dat was niet één oorlog, het was een hele rij sub-oorlogen die duurden tot pakweg 1815. Allerlei landen waren er bij betrokken, ook die waar het Nederlandse bouwhout vandaan kwam. In die tijd was er even een bouwstop. Nadat Napoleon verslagen was en gevangen werd gezet op Sint-Helena, kwam het houttransport weer op gang, net als de bouwdrift van boeren die hun stallen en schuren regelmatig lieten vergroten om een groeiend bedrijf in te kunnen bergen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin