Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1953: plagen bestrijden met giftige dampen

Met een draagbaar apparaat werd gif verneveld. Van alles was ermee te bestrijden; aan eigen bescherming dacht men niet.

In 1953 is deze foto gemaakt van een boer in actie met een zogeheten swingfog.

Apparaten zoals op de foto worden nog steeds gemaakt en gebruikt met als verschil dat er nu beschermende kleding bij wordt gedragen inclusief een gelaatsmasker. - Foto: Misset

Apparaten zoals op de foto worden nog steeds gemaakt en gebruikt met als verschil dat er nu beschermende kleding bij wordt gedragen inclusief een gelaatsmasker. – Foto: Misset

Met dit draagbare apparaat werden bestrijdingsmiddelen verneveld; in het geval van de foto is dat in de fruitteelt. Het apparaat werd eind jaren ’40 ontwikkeld. Het principe was afgekeken van de manier waarop raketten werden voortgestuwd. Een mengsel van benzine en lucht werd in een verbrandingskamer ontstoken. Door de kleine explosie werden gloeiendhete gassen onder grote druk weggeduwd. Door daar onderweg bestrijdingsmiddelen bij te spuiten, gingen die mee in de gaswolk die buiten het apparaat veranderde in een wolk van fijne druppeltjes, een mistwolk ofwel fog.

Wereldwijde toepassing

Het zogenoemde foggen werd wereldwijd enorm veel toegepast. Niet alleen in de fruitteelt, maar ook in graanpakhuizen, aardappelopslagloodsen en kassen. Luizen, schimmels, tripsen; van alles was ermee te bestrijden, zelfs ratten en muizen. Langs de oevers van meren en rivieren werden er muggen mee gedood om zo de kans op verspreiding van ziektes te verminderen.

Gevaren van gifstoffen

Opmerkelijk was dat de gebruikers van de draagbare vernevelaars niets deden om te voorkomen dat ze zelf de dampen binnen zouden krijgen. Het besef dat bescherming nodig was, kwam pas nadat de Amerikaanse biologe Rachel Carson in 1962 een boek schreef over de gevaren van gifstoffen zoals DDT, dat destijds erg veel gebruikt werd.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 20 van dinsdag 12 februari en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin