Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1952: ten strijde tegen de woelrat

In een bootje langs de slootkanten om gif te leggen: woelratten bestrijden was tijdrovend.

Op onderstaande foto uit 1952 wordt werk gemaakt van de bestrijding van woelratten. Dat kon het beste in de periode december tot en met maart.

Gif in de holen leggen, kon ook vanaf de kant. Het was tijdrovend werk want dagelijks moest gecontroleerd worden of het gif opgegeten was zodat een nieuwe portie nodig was. - Foto's: Misset

Gif in de holen leggen, kon ook vanaf de kant. Het was tijdrovend werk want dagelijks moest gecontroleerd worden of het gif opgegeten was zodat een nieuwe portie nodig was. – Foto’s: Misset

Veel schade door woelratten

Woelratten kwamen door het hele land voor en ze zorgden voor veel schade. Ze groeven lange gangen en vraten plantenwortels kapot. Verdelging was bewerkelijk, vandaar het advies om vooral preventief te werk te gaan door slootkanten schoon te houden en geen uitgebaggerd materiaal te laten liggen. Ook belangrijk: je kon beter geen groenbemesters zaaien, hoe kaler het perceel hoe onaantrekkelijker voor de woelrat.

Chemische bestrijding

Mocht dat allemaal niks uithalen, dan kwam het aan op chemisch bestrijden. Lokaas gevuld met gif moest verpakt worden in krantenpapier, deze pakketjes kon men in de gangen stoppen. Vooral slootkanten en takkendraineringen verdienden aandacht. Het krantenpapier diende om de controle op opname van het gif te vergemakkelijken. Was de krant weg? Dan zat het er dik in dat de ratten het geheel hadden meegenomen om de inhoud op te eten.

Een ploeg rattenverdelgers met doosjes gif. 
Slootkanten controleren op gangen van woelratten, ging handig en relatief snel per boot. De hond was er om onrust te stoken, woelratten zouden daar een hekel ana hebben en weg blijven.

Een ploeg rattenverdelgers met doosjes gif.
Slootkanten controleren op gangen van woelratten, ging handig en relatief snel per boot. De hond was er om onrust te stoken, woelratten zouden daar een hekel ana hebben en weg blijven.

Gifpoeder

Het dagelijks neerleggen en controleren van de pakketjes, kostte veel tijd. Vandaar de tip van de landbouwvoorlichting om gifpoeder zoals kiezelfluornatrium uit te strooien over het land. Dat kon het hele jaar door, was dat even handig. De ratten kregen het aan hun pootjes, zouden die schoonlikken waarna ze het loodje legden. Hoeveel andere dieren, misschien zelfs de hond, per ongeluk mee gingen, wordt nergens vermeld.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin