Gerooide aardappelen werden in de jaren vijftig van de vorige eeuw verzameld in zakken en per kar naar de boerderij vervoerd. Elke zak moest handmatig 1 meter opgetild worden. Bij het afladen werden al die zakken ook weer handmatig gelost. Een iets schuine laadvloer maakte dat zware werk een beetje lichter. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1950: Schuine laadvloer maakte zakken opladen (iets) makkelijker

Gemiddeld moesten zware zakken vol aardappelen een meter omhoog. Een iets schuin aflopende laadvloer was een welkome werkverlichting.

Deze ietwat wazige foto uit 1950 laat een laadkar zien met een iets opstaande rand. Aan de andere kant heeft de laadvloer juist een iets afgeschuinde hoek. Het was een eenvoudige maar doeltreffende manier om het laden en lossen ietsje makkelijker te maken. Nu gaat dat allemaal met een hydraulische kraan of met de voorlader, in die tijd ging het met spierballen.

Zakken aardappelen wogen wel 50 kilo en die moesten wel omhoog, de kar op. Vaak zaten daar nog zijschotten aan. Die werden tijdens het laden omlaag geklapt of weggehaald. Karren zonder zulke schotten hadden aan één kant zo’n opstaand randje om de lading op zijn plek te houden.

Goede organisatie is het halve werk

De laadvloer bevond zich meestal op een hoogte van 1 tot 1,10 meter. Tegelijk waren er ook nog ‘ouderwetse’ wagens in gebruik met grote houten wielen. Daarbij zat de laadvloer veel hoger, soms wel op 1,50 meter. Het laden van zware zakken vergde dan minstens 20% meer tijd. Lagere wagens, met een laadvloer op 80 centimeter hoogte, drukten de tijd juist met 10%. En als het een lange wagen betrof, van 5 meter of meer, kon het laden nog efficiënter.

Een grote rol speelde ook de aanpak van het zakken vullen. Tijdens het rooien legde iemand verspreid over het land zakken neer. De aardappelen die verzameld waren in manden, konden hierin gestort worden. Hoe minder ver men met zo’n volle mand hoefde te lopen, hoe sneller het rooien ging. Een goede organisatie is het halve werk, zo concludeerde een onderzoek van Wageningen UR destijds.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin