Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1943: met melk en vla langs de deur

De foto is van ongeveer 1943. Te zien is een venter (melkloper) die melk verkoopt die in De Sierkan was verwerkt.

De Sierkan was een zuivelfabriek in Den Haag die voluit ‘s-Gravenhaagsche Melkinrichting De Sierkan heette. De fabriek werd opgericht in 1879 door een apotheker die de kwaliteit van de melkleveranties beroerd vond.

Melk werd destijds door individuele handelaren opgehaald bij de boeren en in viezige melkwinkeltjes verkocht. Van enige standaardisatie en hygiëneprotocollen was nog geen sprake. De winkeltjes waren vies en de melk werd vaak aangelengd.

Foto: Misset

Foto: Misset

De mensen van De Sierkan meenden dat het beter was om twee melkontvangstpunten buiten Den Haag op te zetten. Ze kwamen in Alphen aan den Rijn en in Bodegraven. Hier werd de melk onder toeziend oog van een controleur verzameld en naar fabrieken in de stad gebracht. Daar werd er onder meer vla, karnemelk en room van gemaakt.

Vanuit die fabrieken gingen de producten naar speciale uitgiftepunten, om ze te verdelen onder de melkventers. Die gingen er vervolgens mee langs de deur. De verse melk werd ter plekke uit de koperen kannen getapt, precies zoveel als de klant wilde. Andere producten zaten ‘voorverpakt’ in glazen flessen.

Toen de melkuitgiftepunten na de oorlog veranderden in vaste melkwinkels, verloren de venters hun werk.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 1 van dinsdag 3 oktober en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin