Deze dubbele wentelploeg was er eentje voor de grote jongens. Voorzien van twee keer twee ploegscharen was het een werktuig waarmee men meters kon maken. Een ploegsnelheid van 3,5 km per uur moest mogelijk zijn. Deze ploeg werd rond 1938 tot de diepploegen gerekend omdat hij dieper ging dan 17 cm. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1938: meters maken met twee keer twee ploegscharen

John Deere zorgde met de ontwikkeling van de zogeheten Molineploeg voor een revolutie in het ploegen.

Een Moline wentelploeg, gefotografeerd in het voorjaar van 1938. De oorsprong van dit werktuig ligt in de VS. Daar begon John Deere in Illinois in 1837 ploegristers van gehard staal te maken. De boeren in de buurt waren stomverbaasd dat hun plakkerige kleigrond er niet aan bleef kleven en velen schaften de noviteit aan.

Concurrentie voor John Deere

De John Deere Molineploeg was niet aan te slepen en dat zorgde uiteraard voor concurrentie. In 1856 begon – eveneens in Illinois- de Moline Plow Company ploegen te maken. Eén van hun modellen was een driewielige paardgetrokken ploeg die Moline Flying Dutchman heette, ofwel de Vliegende Hollander. Waarom men voor die naam koos, is niet bekend.

John Deere was uiteraard not amused en spande een rechtszaak aan over de merknaam Moline. In eerste instantie won de fabrikant, maar in hoger beroep toch weer niet. Daarmee kon de Moline Plow Company haar gang gaan met de productie van ploegen en andere werktuigen. Met de overname van trekkerfabrikant Universal begon het bedrijf ook trekkers te maken.

Nederland: ploeg van de dorpssmid

Hoewel de Amerikaanse ploegen ook naar Nederland werden verscheept, waren boeren er niet van afhankelijk. Meer en meer begonnen plaatselijke dorpssmeden zich te bekwamen in het maken van ploegscharen en -risters. De ene ploeg was de andere niet, want de smeden deden niet aan serieproductie. Toen Europese fabrieken dat wel gingen doen, en daarmee een goedkoper product konden leveren, hielden de dorpssmeden ermee op.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin