Een los huus ziet er in onze ogen armoedig uit. Toch waren het beslist niet alleen de arme keuterboertjes die zo woonden. Ook de welvarender bedrijven hadden deze vorm. Na 1920 nam het aantal losse huzen snel af. Velen bouwden een muur tussen woon- en staldeel of ze bouwden er een apart woongedeelte bij aan. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1937: goedkoop verwarmen met warmte van de koeien

Samen met het vee onder één dak, dat was vroeger niets bijzonders. Het was goedkoop, overzichtelijk en ’s winters lekker warm.

Dit is een foto uit 1937. Te zien is een zogenoemd los hoes, een woonvorm waarbij mens en dier samen in dezelfde ruimte leefden. Vooral in de Achterhoek en Overijssel stonden dergelijke boerderijen. In Drenthe kwamen ze ook voor, alleen onder een iets andere aanduiding. Daar heetten ze los huus. Maar het idee was hetzelfde: mens en dier in één en dezelfde ruimte, soms van elkaar gescheiden door een halfhoog wandje van houten planken.

Het vee zorgde voor warmte

Een los hoes had zo zijn voordelen. Het was goedkoper dan het zetten van twee aparte gebouwen; een stal voor het vee en een woonhuis voor de mensen. Op deze manier was er ook goed zicht op de dieren. Maar het grootste voordeel deed zich in de winter voelen: het vee zorgde voor warmte. En omdat de koeien toch binnen handbereik stonden, hoefde je ’s ochtends ook niet eerst de kou in om te kunnen melken, voeren en ‘wetteren’.

Dat het stonk, daar gaf men toen niet zoveel om. De lucht van mest hoorde er gewoon bij. Misschien dateert de uitdrukking ‘waar het stinkt, is het warm’ wel uit die tijd.

Brandgevaar

Nadelen van deze manier van wonen en leven waren er natuurlijk ook. Het mocht dan relatief lekker warm zijn, de lucht in huis was bedompt en ongezond. En het brandgevaar was aanzienlijk want koken gebeurde op een inpandig houtvuurtje en een rookkanaal of schoorsteen was niet overal aanwezig. Toch meende men dat die rook een functie had: ze zou gunstig zijn voor het bewaren van hooi en – heel vroeger – ook graan dat op de zolders erboven lag.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Die rol had het vee al sinds het ontstaan van de landbouw. Dat alle functies door een ruim aanbod aan fossiele energie gescheiden zijn betekent niet dat dit verborgen rendement er niet meer is en dat we dit ook weer moeten gaan benutten de komende jaren.

Beheer
WP Admin