Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1936: Zaad na ontsmetten drogen in de buitenlucht

Schoon werken was enorm belangrijk, ook nadat zaaizaad in een grote trommel was ontsmet. In de praktijk viel dat niet mee.

Dit is het vierde en laatste deel uit de serie over zaaizaad ontsmetten. Ook deze foto is uit 1936 toen het ontsmetten van zaaizaad nog geen algemeen gebruik was. Onderzoekers hadden de voordelen ervan in kaart gebracht maar constateerden dat schrikbarend veel boeren er het nut nog niet van inzagen.

In de ronde ton is zaaizaad ontsmet met heet water en wat aanvullende middelen. De ton kon over de planken naar het droogkleed rollen om hem daar te legen zodat het zaad goed kon drogen. - Foto: Misset

In de ronde ton is zaaizaad ontsmet met heet water en wat aanvullende middelen. De ton kon over de planken naar het droogkleed rollen om hem daar te legen zodat het zaad goed kon drogen. – Foto: Misset

In praktijk ging nog veel verkeerd

Als ze al meegingen in de nieuwe werkwijze, dan ging er in de praktijk vaak nog veel verkeerd waardoor het effect van ontsmetten tegenviel. Voor boeren reden om te zeggen: “zie je wel, het kost alleen maar geld en het werkt niet.”

Maar het werkte wel, alleen vergde het een consequent schone werkwijze. Schoon, ontsmet, zaad moest niet omgeschept worden met een vieze schep, niet bewaard worden in vieze zakken, of te drogen gelegd op eerder gebruikte dorskleden.

Dorskleed

Op de foto is zo’n dorskleed te zien. Dit exemplaar is wel schoon en met stenen verzwaard zodat het niet op kan waaien. Op de achtergrond wordt de trommel, met daarin het ontsmette zaaizaad, met een lier zo gehesen, dat hij op de planken op de grond kan zakken.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 39 van dinsdag 23 juni en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen

Van daar wordt hij naar het kleed gerold en geopend. Met een schone schep, links op de foto te zien in een houten bak, wordt het zaad verspreid zodat het kan drogen. In de trommel was het namelijk met heet water behandeld om schimmelsporen te doden.

Besmette zaaimachine

Boeren die tot dusver schoon gewerkt hadden, konden nadien alsnog de mist ingaan door een besmette zaaimachine te gebruiken.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin