Foto: ANP/ LEX VAN LIESHOUT AlgemeenNieuws

17 Zetels BBB in Eerste Kamer, CDA op zoek naar stikstofkoers

Volgens de laatste prognoses op basis van de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen, krijgt de BBB 17 zetels in de Eerste Kamer. Het CDA is de grote verliezer van de verkiezingen en gaat bij zichzelf te rade hoe het verder moet met stikstof.

De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op 17 zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. Na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een zetel bij ten opzichte van eerdere prognoses. De verkiezingen voor de nieuwe Eerste Kamer zijn in mei.

Coalitie geen meerderheid in Eerste Kamer

In de nieuwe prognose komt de coalitie van VVD (10), D66 (5), CDA (5) en CU (2) op 22 zetels uit, 10 minder dan de regeringspartijen nu hebben. Er zijn 38 zetels nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, die 75 zetels telt. De coalitie had al geen meerderheid in de senaat en heeft nu dus nog minder zetels. Dat betekent dat de coalitie bij linkse of rechtse partijen meer steun moet zien te vergaren om beleid erdoorheen te krijgen.

Vooral het CDA, dat fors verloor bij de verkiezingen, krijgt minder senaatszetels. De partij had er 9 en daar blijven er 5 van over. De coalitiepartij heeft dinsdag een crisisberaad gepland. Verschillende CDA-prominenten spreken hun twijfel uit over het standpunt van het CDA over stikstof.

Stikstofuitstoot omlaag door samenwerking

Madeleine van Toorenburg, huidig CDA-gedeputeerde in Limburg, zegt niet te willen meewerken aan het stikstofdoel van 2030. Ook denkt ze dat de stikstofuitstoot beter in samenwerking met boeren omlaag kan worden gebracht en dat uitkoop van agrarische bedrijven dan niet nodig is, zei ze bij WNL Op Zondag.

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) vindt het doel 2030 een te krappe benadering van het oplossen van het stikstofprobleem, zegt hij maandag op Radio 1. “Geld lost niet alles op, met tijd kom je verder.” Hij verwijst naar de natuurdoelen zoals ze in zijn tijd als landbouwminister zijn opgesteld: “daar staat in dat het gaat om instandhouding”.

Verbinding met samenleving herstellen

Gezien de ‘politieke aardverschuiving’ is het volgens minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) “echt van belang dat we de verbinding met de samenleving weer herstellen. Dat heb ik eerder gezegd en dat blijkt ook uit deze uitslag. Je ziet dat er echt een kloof bestaat tussen Den Haag en de samenleving en het is van belang om die kloof te overbruggen”.

Kabinet moet veranderen

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra moet het kabinet wat veranderen na het “glasheldere signaal” dat de kiezer heeft afgegeven. “We kunnen niet zomaar op deze manier door en doen alsof er niets gebeurd is”, zei de vicepremier. CDA-minister Hugo de Jonge vindt ook dat er iets moet veranderen: “Je kunt niet zomaar door, je kunt niet met je vingers in de oren het land besturen.”

Alles over de verkiezingen lees je in dit dossier!

Reacties

  1. Derk Boswijk riep voor verkiezingen nog dat stikstof probleem was en boodschap eerlijk verteld moest worden. Of boodschap eerlijk is of niet. De bevolking is het niet met jullie eens!!!

  2. helemaal mee eens dat nare CDA zijn meelopers totaal geen ruggengraat en met links mee praten. Met derkje boswijk met zijn grote waffel voorop wat hij roept is het meeste van gelogen. Hopen dat dat cda zich snel opheft. Een partij zonder mening en inhoud loos zonder boeren visie. Gelukkig is het einde voor hun inzicht

    1. geert, het cda verstand komt vanzelf weer terug in den haag….. in de meeste provincies zijn ze het verstand nooit kwijt geweest…….

  3. Ongelooflijk dat het cda het nu pas snapt. Waar was hun verstand toen ze gingen vrijen met d66? Lieden aan de cda-top hebben het verkeerd gedaan. Gegokt en verloren. Dom om te denken dat je van het cda een stadspartij kan maken.

Beheer
WP Admin