Foto: Mark Pasveer BoerenlevenColumn

‘15 jaar en al ondernemer’

Ondernemen is inspelen op veranderingen en veranderende behoeften. Het maakt daarbij niet uit of je 15 of 65 bent.

Het grote bord bij de inrit naar het erf was me vlak voor de afgelopen feestdagen al en paar keer opgevallen. ‘Kerstbomen te koop’ stond er. Voor de schuren van het bollenbedrijf stond een partij kerstbomen opgesteld in verschillende soorten en maten. Toen ik er weer eens voorbij reed, dacht ik: hier gaan we dit jaar onze kerstboom halen, ondanks dat ik zelf niet zo van de kerstbomen ben. Maar daar denken mijn gezinsleden heel anders over…

Zo gezegd, zo gedaan. Op een zaterdagmorgen met de kinderen in de auto op weg naar de kerstbomenverkoop. Bij aankomst stonden er een paar mensen verspreid over het erf een boom uit te zoeken. Ook wij keken en keurden en kozen er één uit. Op dat moment kwam er een jongen op ons afgestapt. “Dit moet ’m worden, meneer?”, zei hij beleefd. Ik bevestigde onze keuze en de jongen pakte de boom, duwde hem voortvarend door een soort trechter en een paar seconden later lag het ding ingepakt en wel in de auto.

“Verkopen jullie al lang kerstbomen?”, vroeg ik hem. “Ik doe dit nu twee jaar, meneer”, zei de jongen. Verbaasd vroeg ik hem of zijn ouders dat voor hem regelen maar nee, hij organiseerde alles zelf.

Betalen via een tikkie

“Kan ik bij je pinnen?”, vroeg ik. Dat kon niet, maar betalen via een tikkie wel. Hij toverde een papier met een QR-code tevoorschijn en de betaling vond plaats. Op mijn telefoon zag ik dat Timo (zo heet hij dus) blij is met mijn betaling. Heel snel kwam er een plaatje voorbij van Timo, die een paar grote karren met plantmateriaal voortduwde.

Timo is aan het ondernemen. Hij heeft kansen gezien en gegrepen. Hij heeft zich in zijn ondernemerszin niet laten weerhouden door zijn jonge leeftijd of andere obstakels. Zijn ouders kennelijk ook niet. Die hebben hem wellicht gestimuleerd en stelden hun erf ter beschikking.

Kansen ontstaan als het speelveld verandert

Ondernemen is risico lopen en kansen pakken. Ondernemen is inspelen op veranderingen en veranderende behoeften. Het maakt daarbij niet uit of je 15 of 65 bent. Van het lopen van risico weten we in de landbouw zo langzamerhand alles wel af. Maar hoe zit het met de kansen? Zie je ze, ook voor jouw onderneming? En ben je in staat om ze om te zetten in klinkende munt? Kansen ontstaan als het speelveld verandert. Er doen zich nieuwe situaties en omstandigheden voor.

De landbouw zal naar verwachting de komende jaren fors moeten hervormen. Het speelveld verandert zogezegd. Daarbij zullen zich ongetwijfeld nieuwe kansen voordoen, er wordt het nodige van je gevraagd. Ik hoop dat je in staat bent om met je bedrijf in te spelen op die benodigde veranderingen en daar een goed inkomen uit te halen.

En Timo? Eind vorig jaar, vlak voor de feestdagen, reed ik langs z’n ouderlijk huis. De kerstbomen waren verkocht, het erf was weer opgeruimd; de omzet was binnen. “Best gaan..!”, zeggen we dan hier in West-Friesland.

Reacties

  1. Mooie reportage
    Veel succes met je kerstbomen handel timo
    Ben heel lang geleden ook zo begonnen inmiddels 62 en nog steeds kerstbomen op de boerderij
    Veel succes en vooral plezier in je handel
    Goede toekomst gewenst welke richting het ook uigaat

Beheer
WP Admin