Een landbouwbedrijf ergens in Duitsland. Het afgelopen decennium stopten 10 bedrijven per dag. - Foto: Henk Riswick AlgemeenNieuws

118 hectare landbouwgrond weg per dag in Duitsland

Duitsland verliest dagelijks 118 hectare landbouwgrond. Tussen 1992 en 2020 ging bij de oosterburen 1,42 miljoen hectare landbouwgrond verloren aan woningbouw, infrastructuur, wind- en zonneparken en voor bosbouw, natuurbehoud en waterberging.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Agrarpolitischerbericht dat het Duitse landbouwministerie heeft gepubliceerd. Duitsland telde in 2020 16,6 miljoen hectare landbouwgrond, waarvan 60% wordt gepacht. Er waren in 2020 in Duitsland 263.000 land- en tuinbouwbedrijven. In de periode van 2010 tot 2020 daalde het aantal varkensbedrijven van 60.000 naar ongeveer 32.000.

Beperking van extra grondbehoefte

Het Duitse beleid is erop gericht de extra grondbehoefte voor woningbouw en infrastructuur te beperken tot 30 hectare per dag in 2030. Nu worden er jaarlijks nog 55 hectare landbouwgrond per dag gebruikt voor woningbouw en transport en de trend stijgt. In 2030 zou er geen extra grond meer nodig moeten zijn voor woningbouw of infrastructuur, aldus de beleidsvoornemens. Dat betekent dat nieuwbouw moet plaatsvinden door renovatie van stads- en dorpswijken. Nieuwe zonne-energiewinning moet vooral op daken, parkeerterreinen en industriële bebouwing. Tegelijk moet natuurbehoud samengaan met landbouw, vindt de Duitse regering.

Per dag verdwenen 10 landbouwbedrijven

Per dag verdwenen in Duitsland in het afgelopen decennium ongeveer tien landbouwbedrijven. Volgens landbouwminister Cem Özdemir hebben de boeren de keuze uit groeien of stoppen.

Toch zorgt de landbouw in Duitsland voor ongeveer een miljoen directe banen en nog eens 4,4 miljoen in aanpalende sectoren. De sector levert jaarlijks bijna € 218 miljard bruto toegevoegde waarde op.

In het voorwoord van het Agrarpolitischerbericht schrijft minister Özdemir dat uit de statistieken blijkt “onder welke druk onze boeren de afgelopen jaren hebben gestaan. De landbouw maakt een veranderingsproces door, dat aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt.”

Reacties

  1. Natuurbehoud en landbouw moeten samen gaan. Zouden ze in Duitsland kunnen wat wij niet kunnen “Twee ruggen uit één varken snijden”. Ik bedoel als landbouw en natuur op één en hetzelfde perceel moeten gebeuren, zal één van de twee moeten inleveren voor de ander al is het maar door via teelt methoden te gaan naar minder productie om zo de natuur te sparen, kost het landbouwproductie wel niet in hectares maar wel in voedsel.

Beheer
WP Admin