Foto: Big Challenge Ernst Jan BoerenlevenAchtergrond

10 jaar BIG Challenge

Ook dit jaar is weer de Alpe d’HuZes. Teams van BIG Challenge doen voor de tiende keer mee. Afgelopen jaren haalden ze ruim 8 miljoen sponsorgeld op.

Ruim een half jaar lang halen deelnemers aan BIG Challenge geld op voor het KWF kankerfonds door zich te laten sponsoren voor deelname aan Alpe d’HuZes. Ze verzinnen en organiseren van alles: van een kraampje op de braderie tot een biggenrace, van een dienstenveiling tot de verkoop van wijn. De kracht daarvan is dat de sector zich een half jaar lang overal in Nederland op een positieve wijze laat zien door geld in te zamelen voor een goed doel.

Foto: Ernst Jan

Foto: Ernst Jan

Grote opbrengst

Van deelnemers wordt verwacht dat zij € 2.500 sponsorgeld ophalen, maar BIG Challenge pakt het groter aan en vraagt om maar liefst € 5.000 per deelnemer. Dat lukt, gemiddeld haalden ze de afgelopen jaren zelfs € 6.500 tot € 7.000 per persoon op. In bijna 10 jaar is daarmee in totaal al ruim € 8 miljoen opgehaald. Dit jaar is het streven om € 1 miljoen bij elkaar te krijgen. BIG Challenge is daarmee jaarlijks goed voor zo’n 10% van de totale sponsoropbrengst van Alpe d’HuZes. Mathee Kamp, lid van de BIG Challenge-stuurgroep en mede-organisator: “Via Big Challenge laten we zien dat we als agrarische sectoren samen sterk zijn. Het is mooi om allemaal samen de land- en tuinbouw te promoten en tegelijkertijd een goed doel te ondersteunen.”

Zo ziet een week Alpe d’HuZes eruit

De BIG Challenge begint op donderdag 7 juni. De meeste deelnemers komen op zondag 3 juni in Frankrijk aan. ’s Avonds is er een programma waar onder meer onderzoekers vertellen wat zij doen met het opgehaalde geld. Op maandag en dinsdag zijn er gezamenlijke trainingstochten om aan het klimmen en dalen te wennen. Op dinsdagochtend is er een saamhorigheidsbijeenkomst met supporters, familie en deelnemers, boven op de berg. Daar vertellen mensen hun persoonlijke verhaal: over degene die ze verloren, waarom ze meedoen of over hun eigen ziekteproces. Het is een bijzondere bijeenkomst die iedereen in het hart raakt en energie geeft. Op donderdag is het tijd voor de Alpe d’HuZes zelf, vrijdag is er een slotfeest en op zaterdag de terugtocht naar Nederland.

Herman Houweling

Big Challenge is een idee van Herman Houweling, waar Mathee via zijn werkgever Imagro 10 jaar mee samenwerkte. “Herman, zoon van een varkenshandelaar, werkte zijn hele leven in de varkenshouderij, onder andere bij Elanco en later bij De Heus. Vlak voor de kerst in 2008 vertelde hij dat de darmkanker weer terug was en dat hij niet meer beter kon worden. Hij had het idee opgevat om aan Alpe d’HuZes mee te doen, hij had zich inschreven bij het team van het Maxima Medisch Centrum waar hij onder behandeling was. Hij vroeg: wil je me helpen om € 100.000 sponsorgeld voor het KWF op te halen? Natuurlijk zei ik geen nee tegen iemand die ongeneeslijk ziek is en dit mooie doel voor ogen heeft.”

Elk jaar meer sponsorgeld

In juni 2009 fietste Herman de berg omhoog met ruim een ton sponsorgeld voor het KWF. In januari 2010 overleed hij. Daarvóór hadden Mathee en Herman al het plan opgevat om in 2010 met een heel team vanuit de varkenshouderij aan Alpe d’HuZes mee te doen. Samen met een collega zette Mathee het plan door en in juni 2010 stond er een team van 24 mensen op de berg. Samen haalden zij € 240.000 sponsorgeld op. “Het ging de jaren daarna van 80, naar 150 naar 250 mensen die deelnamen. Ieder jaar haalden we meer sponsorgeld op en deden meer sectoren mee. Na de varkenshouders kwamen de rundveehouders, toen de pluimveehouders, de kalverhouderij en ook de geitenhouders. Zowel reguliere als biologische boeren doen mee.” Dit jaar is het de tiende keer dat de teams van BIG Challenge de berg op fietsen of lopen. Lex, de zoon van initiatiefnemer Herman, zit nu in de stuurgroep en fietst ook weer mee.

Deze video geeft een indruk van de BIG Challenge-koersweek in Frankrijk in 2017.

‘Opgeven is geen optie’

Het thema van BIG Challenge is ‘Opgeven is geen optie’. Meedoen betekent afzien, je grenzen verleggen, iets doen voor een ander die dat misschien zelf niet meer kan. Mensen met kanker kunnen immers ook niet opgeven. De Alpe d’Huez is een beklimming van 14 kilometer, tijdens de tocht is het het doel om 6 keer (vandaar: d’HuZes) naar boven te fietsen. Niet iedereen haalt dat, maar dat doet er niet toe. Ieder voert zijn eigen gevecht met de berg.

Als Mathee ziet dat BIG Challenge een verbinding vormt tussen alle sectoren van de land- en tuinbouw, dan geniet hij. “Mensen trekken ineens samen op. Medewerkers van concurrerende voerbedrijven gaan samen de fiets op in de strijd tegen kanker.” Aan Alpe d’HuZes doen jaarlijks zo’n 4.600 deelnemers mee. De meeste teams zijn vriendengroepen of families, teams uit één sector, zoals BIG Challenge, zijn uniek. “Ons streven is dat alle sectoren aanhaken. We hebben nog maar weinig deelnemers uit de akker- en tuinbouw. Die zou ik er nog graag bij betrekken.”

‘Een Hermannetje geven’

Big Challenge doet dit jaar met 20 teams van 8 tot 10 personen mee. Daarnaast gaan er nog veel vrijwilligers mee naar Frankrijk om daar de sector te promoten en hand- en spandiensten te verrichten. In totaal hebben de afgelopen jaren al zo’n 1.500 mensen uit de land- en tuinbouw met BIG Challenge aan Alpe d’HuZes deelgenomen. “Ik had nooit gedacht dat het zo groot zou worden. Prachtig dat we ieder jaar weer zoveel enthousiaste mensen bij elkaar krijgen die dit gave idee van Herman Houweling voort zetten.” Herman beklom de Alpe d‘Huez in 2009 tweemaal. Omdat hij zo ziek was, had hij tijdens het fietsen af en toe een duwtje in de rug nodig. Dit duwtje staat binnen Alpe d’HuZes bekend als ‘Het Hermannetje’. Een steuntje in de rug voor iemand die het even moeilijk heeft.

Samenzijn belangrijker dan geld

Zelf fietste hij al 5 keer mee. Dit jaar gaat hij voor de zesde keer de berg op, opnieuw op de fiets van Herman Houweling. “Dat maakt het extra bijzonder. Iedere keer dat ik meedoe, vind ik het weer mooi om op zíjn fiets naar boven te rijden. Dan besef ik dat ik de gezondheid heb om dit te kunnen doen, terwijl anderen, die kanker hebben, dat zelf misschien niet meer kunnen. Dat maakt je dankbaar. Geld ophalen voor onderzoek is belangrijk, maar de manier waarop mensen die iemand verloren hebben aan kanker of die zelf strijden tegen de ziekte, die week samen zijn op die Franse berg, dat is nog veel belangrijker dan het geld dat ze samen bijeen brengen.”

‘Je kan er altijd wat aan doen’

Harriet Middendorp (46), melkveehoudster, Foxwolde (DR.) - Foto: Willemien de Groot

Harriet Middendorp (46), melkveehoudster, Foxwolde (DR.) – Foto: Willemien de Groot

‘Ik heb niet de hersens om medicijnen te ontwikkelen maar ik heb wel de benen om te gaan fietsen’

Harriët nam in 2016 in het team van CRV en 2017 in het team van Agrifirm deel aan Big Challenge, terwijl ze eigenlijk nog maar kort fietste en nog nooit een berg beklommen had. “Dat was een fikse uitdaging. Vorig jaar verloor ik veel mensen aan kanker, maar een vriend van me overleefde de ziekte. Hij is erg sportief en nam zelf deel aan de tocht, waardoor hij me liet zien dat je door Alpe d’HuZes zelf wat bij kunt dragen. Alpe d’HuZes maakt onderzoek mogelijk waardoor er meer medicijnen uitgevonden worden, medicijnen die ervoor zorgen dat mensen langer blijven leven of zelfs kunnen genezen. Daarom nam ik deel, ik heb niet de hersens om medicijnen te ontwikkelen maar ik heb wel de benen om te gaan fietsen en de macht om geld in te gaan zamelen voor een goed doel. Je kan er altijd wat aan doen.”

Harriët trainde hard voor de deelname en was blij met de begeleiding via Big Challenge en de teamgenoten die haar hielpen met klimmen en afdalen. “Iedereen helpt je. De eerste keer weet je niet wat je meemaakt.” Doordat Harriët in een bedrijfsovername zit, gaat ze dit jaar niet, maar ze maakt wel deel uit van de commissie voor communicatie en public relations. “Het is ook mooi om ruimte te maken in zo’n team, zodat andere mensen deel kunnen nemen aan zoiets bijzonders.”

‘Iedereen krijgt ooit met kanker te maken’

Marc van der Locht (43), pluimveehouder in Volkel (NB.). - Foto: Willemien de Groot

Marc van der Locht (43), pluimveehouder in Volkel (NB.). – Foto: Willemien de Groot

‘Big Challenge is als een gezond virus, je raakt eraan verslaafd’

Marc van der Locht fietst sinds 2014 in het pluimveeteam de Alpe d’HuZes. “Meedoen met Big Challenge is als een gezond virus, je raakt eraan verslaafd.” Om geld in te zamelen bedacht het pluimveeteam in 2014 een ludieke actie waarmee ze de landelijke pers haalden en waar toenmalige staatssecretaris van Landbouw, Sharon Dijksma, nog naar kwam kijken. “Een van de deelnemers kwam uit Eibergen. Wij hebben voor Pasen met een man of 10 bij hem thuis een Ei-berg gebouwd door 40.000 verse eieren op elkaar te stapelen. Het werd een piramide, waar we de route van de Alpe d’HuZes in verwerkten. Mensen konden erop bieden. Met Big Challenge kunnen we ons als veehouders op een mooie manier tonen aan de consument: dat we ons inzetten voor het goede doel. Iedereen krijgt ooit met kanker te maken, direct of indirect. We helpen door ieder jaar € 5.000 per persoon binnen te halen.”

Dit jaar wilde Marc eigenlijk niet deelnemen, maar omdat het de tiende keer is, ging hij toch overstag. “Het kost je veel tijd. Een trainingsrit duurt al snel 3 tot 4 uur, je moet duizenden kilometers fietsen en hoogtemeters maken. En je bent een week weg bij je bedrijf.” Hij gaat toch. “Deelname is een cadeautje voor het leven, je krijgt er veel voor terug.”

‘Drijfveer? Kanker in de familie’

Gert van Beek (51), varkenshouder in Putten (GLD.). - Foto: Willemien de Groot

Gert van Beek (51), varkenshouder in Putten (GLD.). – Foto: Willemien de Groot

‘Iedereen die zich ervoor inzet, is even belangrijk’

Gert van Beek reed in 2013 en 2015 de Alpe d’ Huzes en in 2016 de Alpe d’ Huzus, waar hij dit jaar ook aan deelneemt. “Ik vind Big Challenge een schitterend initiatief.” Gert heeft in de familie met kanker te maken gehad. “Dat is een drijfveer. Daarnaast kan ik 24 uur per dag met mijn bedrijf en mijn gezin bezig zijn, maar ik vind het ook belangrijk om op een andere wijze iets te kunnen bijdragen. Omdat ik bestuurlijk actief ben, heb ik veel contacten binnen bedrijven en kan ik een steentje bijdragen door het verhaal te vertellen. Soms moet dat wel 3 keer, voordat iemand bereid is te gaan sponsoren of met het bedrijf als team deel te gaan nemen aan de volgende editie. Maar of je nu grote bedragen binnenhaalt of op een braderie T-shirts verkoopt voor een tientje: iedereen die zich ervoor inzet, is even belangrijk. Je doet het voor een ander.”

Gert fietst regelmatig, om de zinnen te verzetten. Voor hem is de week op de berg een hele ervaring. “Wij zetten ons als gezin in als vrijwilliger. Het doet je iets, zeker de bezinningsochtend van Big Challenge. Je maakt deel uit van een team dat bestaat uit allerlei soorten mensen, van medewerker tot directeur, en samen maak je iets bijzonders mee dat iemand anders niet meegemaakt heeft.”

Beheer
WP Admin