Varkenshouderij

Foto & video 5813 x bekeken laatste update:21 dec 2015

Tevreden over varkensstal, wel kleinere groepen

Varkenshouder Theo Vernooij bouwde in 2013 nieuw voor 2.000 vleesvarkens. Met grotere hokken en groepen. Boerderij ging dit najaar opnieuw langs en vroeg naar de ervaringen.

Foto

 • Varkenshouder Theo Vernooij (32) in Beusichem (Gld.) zit in vof met zijn ouders Jan (62) en Anny (54). De vof heeft een varkensbedrijf met 8.200 vleesvarkensplaatsen (twee locaties) en 50 hectare land (mais dat tot CCM verwerkt wordt). Vernooij zette twee jaar geleden een nieuwe stal voor 2.000 vleesvarkens. Die voldoet aan de richtlijnen van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Foto's: Henk Riswick

  Varkenshouder Theo Vernooij (32) in Beusichem (Gld.) zit in vof met zijn ouders Jan (62) en Anny (54). De vof heeft een varkensbedrijf met 8.200 vleesvarkensplaatsen (twee locaties) en 50 hectare land (mais dat tot CCM verwerkt wordt). Vernooij zette twee jaar geleden een nieuwe stal voor 2.000 vleesvarkens. Die voldoet aan de richtlijnen van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Foto's: Henk Riswick

 • Een overzicht in een van de afdelingen. Vernooij kopieerde veel van de vorige stal uit 2010. Hij koos opnieuw voor Custers-plafondventilatie en gas-heaters. Vanuit de bestaande voerkeuken lopen ook hier voercircuits de stal in. Toch is er één grote verandering: de varkenshouder werkt met grotere hokken en groepen. Een voorwaarde om mee te doen aan Beter Leven-programma van de Dierenbescherming.

  Een overzicht in een van de afdelingen. Vernooij kopieerde veel van de vorige stal uit 2010. Hij koos opnieuw voor Custers-plafondventilatie en gas-heaters. Vanuit de bestaande voerkeuken lopen ook hier voercircuits de stal in. Toch is er één grote verandering: de varkenshouder werkt met grotere hokken en groepen. Een voorwaarde om mee te doen aan Beter Leven-programma van de Dierenbescherming.

 • In de vorige stal stonden er twaalf dieren in één hok. Dat zijn er hier 24. Bovendien zit er tussen elke twee hokken een deurtje. Hierdoor is de groep nog groter: 48 (1 m² per dier). Maar bij een hogere hokbezetting mag dit 0,9 m² per dier zijn. Het maximum steeg zo tot 54 dieren. Maar keurmerk of niet, in de praktijk was het geen succes. Na drie rondes ging Vernooij het anders doen.

  In de vorige stal stonden er twaalf dieren in één hok. Dat zijn er hier 24. Bovendien zit er tussen elke twee hokken een deurtje. Hierdoor is de groep nog groter: 48 (1 m² per dier). Maar bij een hogere hokbezetting mag dit 0,9 m² per dier zijn. Het maximum steeg zo tot 54 dieren. Maar keurmerk of niet, in de praktijk was het geen succes. Na drie rondes ging Vernooij het anders doen.

 • De deurtjes zijn inmiddels gesloten, waardoor er gewoon 24 dieren in één hok staan. De theorie van grote groepen en open deurtjes was Beter Leven, maar de praktijk was verdringing en bijterij. De voerconversie was hoog (2,5), de gemiddelde daggroei bleef achter (800 gram) en het beenwerk was slechter.

  De deurtjes zijn inmiddels gesloten, waardoor er gewoon 24 dieren in één hok staan. De theorie van grote groepen en open deurtjes was Beter Leven, maar de praktijk was verdringing en bijterij. De voerconversie was hoog (2,5), de gemiddelde daggroei bleef achter (800 gram) en het beenwerk was slechter.

 • Sinds de deurtjes tussen de hokken dicht zijn, zijn de dieren erop vooruitgegaan. Er was verbetering qua beenwerk en de uitval nam met 1 procent af. Bovendien steeg de gemiddelde daggroei van 800 tot 835 gram. Dat is iets minder dan de groei in de vorige stal. "Optimale groei kun je er met grotere groepen niet uithalen. Dat is de realiteit", zegt Vernooij.

  Sinds de deurtjes tussen de hokken dicht zijn, zijn de dieren erop vooruitgegaan. Er was verbetering qua beenwerk en de uitval nam met 1 procent af. Bovendien steeg de gemiddelde daggroei van 800 tot 835 gram. Dat is iets minder dan de groei in de vorige stal. "Optimale groei kun je er met grotere groepen niet uithalen. Dat is de realiteit", zegt Vernooij.

 • Vretende varkens. Sinds ze in kleinere groepen staan, is de voerconversie ook beter. Die ging van 2,5 naar 2,4. Let ook op de schuine buis voor de bakken. Omdat er evengoed nog 24 dieren in één hok staan, koos Vernooij ervoor om de hokken te verstevigen. Vanwege de grotere groepen zijn er ook twee voerbakken per hok geplaatst.

  Vretende varkens. Sinds ze in kleinere groepen staan, is de voerconversie ook beter. Die ging van 2,5 naar 2,4. Let ook op de schuine buis voor de bakken. Omdat er evengoed nog 24 dieren in één hok staan, koos Vernooij ervoor om de hokken te verstevigen. Vanwege de grotere groepen zijn er ook twee voerbakken per hok geplaatst.

 • Vernooij selecteert de varkens. Omdat hij met grote groepen werkt, is dit een arbeidsintensieve klus. Dit kan het best door twee personen gedaan worden.

  Vernooij selecteert de varkens. Omdat hij met grote groepen werkt, is dit een arbeidsintensieve klus. Dit kan het best door twee personen gedaan worden.

 • Een ander aandachtspunt als je met grote groepen werkt. Uniformiteit is nog belangrijker, stelt Vernooij.

  Een ander aandachtspunt als je met grote groepen werkt. Uniformiteit is nog belangrijker, stelt Vernooij.

 • Qua genetica stapte de varkenshouder over van Tempo op Piétrain. Die keuze pakt goed uit, vindt hij. De voerconversie ging van 2,6 naar 2,4 en de uitval zakte van 2 naar 1,5 procent. Een voordeel van de Tempo is dat die 20 gram meer daggroei had. Maar onderaan de streep is het saldo van Vernooij verbeterd.

  Qua genetica stapte de varkenshouder over van Tempo op Piétrain. Die keuze pakt goed uit, vindt hij. De voerconversie ging van 2,6 naar 2,4 en de uitval zakte van 2 naar 1,5 procent. Een voordeel van de Tempo is dat die 20 gram meer daggroei had. Maar onderaan de streep is het saldo van Vernooij verbeterd.

 • Een maand geleden heeft Vernooij een weegstation in één afdeling geplaatst. Die staat precies op de plek waar zich eerst een deurtje tussen twee hokken bevond. Het weegstation - dat €4.000 gekost heeft - moet de varkenshouder meer inzicht geven, zodat hij beter kan sturen op groei.

  Een maand geleden heeft Vernooij een weegstation in één afdeling geplaatst. Die staat precies op de plek waar zich eerst een deurtje tussen twee hokken bevond. Het weegstation - dat €4.000 gekost heeft - moet de varkenshouder meer inzicht geven, zodat hij beter kan sturen op groei.

 • 'Verkeer' is er in ieder geval genoeg. Gemiddeld noteert Vernooij dagelijks 600 wegingen. Zo krijgt hij een goed gemiddeld beeld; de extremen haalt hij eruit.

  'Verkeer' is er in ieder geval genoeg. Gemiddeld noteert Vernooij dagelijks 600 wegingen. Zo krijgt hij een goed gemiddeld beeld; de extremen haalt hij eruit.

 • Vernooij koos net als in de vorige stal voor Custers-plafondventilatie. Hij vindt het een veilige en goede manier van klimaatbeheersing. Een nadeel is dat het op zeer warme dagen sneller warm wordt, maar een voordeel is dat er in de winter geen tocht is. En dat laatste weegt zwaarder.

  Vernooij koos net als in de vorige stal voor Custers-plafondventilatie. Hij vindt het een veilige en goede manier van klimaatbeheersing. Een nadeel is dat het op zeer warme dagen sneller warm wordt, maar een voordeel is dat er in de winter geen tocht is. En dat laatste weegt zwaarder.

 • De afdelingen in de twee jongste vleesvarkensstallen worden voorverwarmd met deze gasheaters. Vernooij heeft er in totaal twaalf. Dat lijkt weinig, maar hij kan ze eenvoudig demonteren en verplaatsen. De varkenshouder is tevreden over het voorverwarmen. Het klimaat is constanter, het geeft meer maatwerk.

  De afdelingen in de twee jongste vleesvarkensstallen worden voorverwarmd met deze gasheaters. Vernooij heeft er in totaal twaalf. Dat lijkt weinig, maar hij kan ze eenvoudig demonteren en verplaatsen. De varkenshouder is tevreden over het voorverwarmen. Het klimaat is constanter, het geeft meer maatwerk.

 • Het huidige rantsoen van de varkens: een mix van broodmeel, tarwe, tarwe-eiwit, soja en aanvullend voer. Straks komt daar ook weer CCM bij.

  Het huidige rantsoen van de varkens: een mix van broodmeel, tarwe, tarwe-eiwit, soja en aanvullend voer. Straks komt daar ook weer CCM bij.

 • Vernooij deed een aanpassing in de voerkeuken. De capaciteit van de voermenger is vergroot van 80 tot 200 liter. <br />Vernooij kan via zijn computer eventuele voerstoringen oplossen of rantsoenen aanpassen. Sinds kort kan hij dit ook via zijn mobieltje doen.

  Vernooij deed een aanpassing in de voerkeuken. De capaciteit van de voermenger is vergroot van 80 tot 200 liter. 
  Vernooij kan via zijn computer eventuele voerstoringen oplossen of rantsoenen aanpassen. Sinds kort kan hij dit ook via zijn mobieltje doen.

 • De vernevelingsinstallatie loopt langs de zijwand van de afdelingen. Het geeft extra verkoeling tijdens warme zomerdagen.

  De vernevelingsinstallatie loopt langs de zijwand van de afdelingen. Het geeft extra verkoeling tijdens warme zomerdagen.

 • In de vorige stal werd de mest gescheiden, in deze stal niet meer. De meerwaarde van het scheiden was te beperkt. Bovendien was het arbeidsintensiever en qua diergezondheid niet optimaal. Bovendien is één grote mestput goedkoper. Het scheelde €6.000 in de kosten.

  In de vorige stal werd de mest gescheiden, in deze stal niet meer. De meerwaarde van het scheiden was te beperkt. Bovendien was het arbeidsintensiever en qua diergezondheid niet optimaal. Bovendien is één grote mestput goedkoper. Het scheelde €6.000 in de kosten.

 • De stal heeft een geïntegreerde biologische luchtwasser. Een verbetering ten opzichte van de vorige stal waar een chemische wasser staat, vindt Vernooij. De bio-luchtwasser vraagt minder onderhoud en arbeid. Het nadeel is het extra spuiwater, dat ligt nu vijf keer zo hoog. Maar de varkenshouder kan dit op het eigen land kwijt.

  De stal heeft een geïntegreerde biologische luchtwasser. Een verbetering ten opzichte van de vorige stal waar een chemische wasser staat, vindt Vernooij. De bio-luchtwasser vraagt minder onderhoud en arbeid. Het nadeel is het extra spuiwater, dat ligt nu vijf keer zo hoog. Maar de varkenshouder kan dit op het eigen land kwijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.