Rundveehouderij

Nieuws 1853 x bekeken 2 reacties

Hogere voerefficiëntie door voorkomen selectie

Apeldoorn - Door selectie aan het voerhek te voorkomen benutten melkkoeien hun gemengde rantsoen beter. Dit zorgt voor een hogere voerefficiëntie waardoor de melkopbrengst hoger uit komt. Dit is de kern van het nieuwe voerconcept Gemengd Voeren 2.0 dat Agrifirm introduceert.

Met Gemengd Voeren 2.0 biedt Agrifirm veehouders oplossingen om het selecteren van voer te verminderen. Uit onderzoek van het voerconcern blijkt dat selectie op 70 procent van de bedrijven die gemengd voeren voor komt. Door selectie nemen veel koeien een ander rantsoen op dan uitgerekend en samengesteld in de voermengwagen. Met een verhoogd risico op pensverzuring en slepende melkziekte tot gevolg.

Het nieuwe voerconcept is een stappenplan waarmee veehouders worden ondersteund. Eerst wordt de mate van selectie bepaald om vervolgens een aantal oplossingen aan te dragen. Deze oplossingen worden één voor één in de werkwijze van laden van de voermengwagen, mengen en het voeren aangepast.

Uit een praktijkproef op negen bedrijven verminderde door deze aanpak de selectie en steeg de gemiddelde voerefficiëntie met 0,13 procentpunt. Door de hogere voerefficiëntie kan de melkopbrengst enkele tienduizenden euro's hoger uitpakken.

Laatste reacties

  • ohzo

    Goh, echt waar ?

  • joannes

    Scharrel koeien voorkomen! Als dat maar niet verkeerd begrepen wordt!

Of registreer je om te kunnen reageren.