Pluimveehouderij

Nieuws 5101 x bekeken 20 reacties

Houders biologische kippen gekwetst door uitspraken Oplaat

Lewedorp/Kraggenbrug - De biologische sector is erg gekwetst door de uitlatingen van Gert-Jan Oplaat in diverse tv- en radio-programma's.

Dit schrijft de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) in een persbericht. De BPV doelt onder meer op uitspraken van Oplaat in het tv-programma ʼNieuwsuurʼ van vrijdag 21 november (zie: http://nos.nl/uitzending/928-uitzending.html). Hierin zegt de NVP-voorzitter expliciet dat de schuld ligt bij de bedrijven met uitloop en dan met name bij de biologische bedrijven. "Het zijn niet de aantallen, maar de manier van houden."

De biologische sector vindt deze opmerkingen ongegrond, niet aantoonbaar en stemmingmakend, schrijft BPV-voorzitter Willem Remijnse, opfokker van biologisch legkippen in Kraggenbrug (Flev.).

Zijn argumentatie is dat er tot nu toe via het monitoringsprogramma nooit een hoogpathogeen vogelgriepvirus is aangetroffen bij uitloopkippen; wel een laagpathogeen virus. Dit had een ruiming, maar nooit verspreiding naar andere bedrijven tot gevolg. Voorts is dit H5N8-virus nu voor het eerst in Nederland ontdekt en zijn de besmettingen ontstaan in gesloten stalsystemen.

Remijnse schrijft ook dat de bewering dat er virus is aangetroffen in wilde vogels, een vermoeden is, maar nog geen feit. Er dat er tot nu toe één bevestigde besmetting is vastgesteld bij een eend in Duitsland bij Rugen.

In de ʼNieuwsuurʼ-uitzending zei Oplaat ook: "Als we in de lijn van Wakker Dier alleen maar kippen buiten laten lopen, geef ik op een briefje dat we binnen de kortste keren miljoenen kippen extra moeten ruimen omdat je ziektes binnenhaalt. Kippen hou je binnen!''

Laatste reacties

 • boer drenth

  Die biologen zijn altijd gekwetst.

 • joannes

  ´Wiens brood men eet diens woord men spreekt` Ik had geen ander opmerking verwacht! Hij zou de verantwoordelijkheid van bewust méér Risico nemen niet kunnen dragen! Logisch nadenkend is pluimveee wat buiten komt eerder in contact met vreemde haarden dan pluimvee wat binnen blijft! Meer weerstand is natuurlijk onzin bij een ziekte die muteert! Daar is alle Pluimvee in zekere mate gevoelig voor!

 • l coumans

  willem dat heb je goed uitgelegd, dat andere mensen er niks van snappen ligt aan hun zelf

 • PetervanKempen

  Hoe blind kun je zijn voor de werkelijkheid/
  Ook niet pathogeen vogelgriep leidt tot massale ruimingen omdat de puristen van de biologische sector geen enkele vaccinatie toestaan want dan is er ook een antistof aanwezig w en niet biologisch he

 • gerjan slingenbergh

  @ l coumans PetervanKempen is daar een van.

 • PetervanKempen

  @Gerjan Nu snap ik alleen niet wie willem is maar ook dat ligt aan mij denk ik. Tis moeilijk.

 • ruben1979

  Beste PetervanKempen, als je het artikel hierboven gewoon helemaal leest kom je gewoon de naam Willem tegen.

 • MVonk

  Meer contact met de buitenwereld betekent ook meer contact met ziekte bronnen. Als je dat niet begrijpt ben je wel heel erg naïef. Met een monitoringsprogramma het hoog pathogeen H5N8 virus aantonen lijkt mij een geluks treffer, voor de uitslag er is heb je immers al geen kip meer over.

 • joannes

  Met het aantal metingen via het monitoringsprogramma is de kans op positieve meting óók veel kleiner! Wat je niet meet, weet je ook niet! http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/eradication/programme2007/2007_ai_nl.pdf

 • boer-bram

  Goed gezien Willem , dit virus komt echt uit de lucht vallen , dit kan dus iedere koppel infecteren . Dus ook Gerjan heeft een punt , nu met deze grote aantallen gangbare kippen doen we een grotere greep uit de DGF-pot dan met een iets frequenter voorkomend laagpathogeen virus bij uitloopkippen met veel kleinere koppels .

 • Burnetti

  Ron Fouchier is de expert op vogelgriep in Nederland.
  Eind 2013 wisten hij en Ab Oosterhaus het Erasmus Medisch Centrum in het middelpunt van de wereld te zetten met zijn grieponderzoek (hoe maak je van HPAI een biologisch wapen). Zijn onderzoek werd 3 maanden stilgelegd door de CIA.

  Hij is onafhankelijk in de discussie over houderijtypes. Misschien goed om beter naar hem te luisteren om gissen en zwarte pieten te voorkomen.

  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Achtergrond/2014/11/Versoepeling-maatregelen-nog-te-vroeg-1652467W/

 • trijnie

  Wat een gezeur, natuurlijk lopen kippen die naar buiten mogen, extra risico maar het feit dat de 'overdekte' kippen nu aan de beurt waren, met een nog ernstiger variant, maakt dat die Oplaat en anderen nu niet moeten zeuren over de vrije uitloop kippen.
  Het waren ook nog eens stallen waar een idioot aantal beesten in werd gehouden, misschien? geen extra risico maar wel een extra grote financiële strop.

 • De Waard

  Biologische sector gekwetst!?!?
  Is al jarenlang andersom, de gangbare pluimveehouderij wordt juist gekwetst door de biologische, omdat zij doen voorkomen dat biologisch het enige juiste is! Er zit altijd een ondertoon in van kwetsen richting gangbaar.

 • PetervanKempen

  OK: niet de auteur zijn voornaam onthouden: De opmerking @ coumans en @gerjan dat willem het goed heeft uitgelegd moet cynisch bedoeld zijn, Willem heeft helemaal niets goed uitgelegd en geeft weer de zoveelste sneer tegen traditionele houders. Op pluimveehouderij gebied zelfverklaarde heiligen moet je met een schip zout nemen. ALS men geen antistoffen wenst in pluimvee boutjes MOET je de dieren binnen houden, als afzwakking beweren dat er maar weinig wilde dieren met virussen zijn geconstateerd die besmetting overbrengen op dieren buiten is gewoon gelogen, zie de laatste info hierover, 50 % vliegt er mee rond, gelukkig niet alles hoog pathogeen, maar ook die andere griepjes zijn doodvonnis voor bestanden die het treft. Jawel en juist biologische consumenten die geen antistoffen accepteren in hun scharrelbout. Het verhaal dat scharreldieren sterker of resistenter zouden zijn acht ik volledig onbewezen, net als de onzin van deze geloofsrichting dat de onbalans in de wilde dieren wereld 'vanzelf' wel weer in balans komt. Ook biologisch denkende nederlanders zijn, met ons 'normale' mensen, de factor die het natuurlijk evenwicht in ons land door aanwezigheid al sedert de romeinse tijd naar de knoppen hebben geholpen. De (schijn)heiligheid van deze sector is zeer betrekkelijk en . lekker makkelijk: Oplaat afkammen omdat hij opkomt voor de soort houderij die meest schade gevoelig is door dit droevig gebeuren. Ga je schamen , Willem en wordt eens wakker.

 • a.t.herwijnen

  Verdeel en heers. Sector zorg dat je samen eens blijft anders wordt je door de politiek tegen elkaar uitgespeeld en is dan de lachende derde.

 • Spotvogel

  Jawel hoor, de NVP voorzitter kakelt via de Publieke Media kwaadaardige leugenpraat en beschadigt daarmee moedwillig een groot aantal collega-pluimveehouders. Sterker: hij probeert de biologische houderij de nek om te draaien! En dat alles op wilde vooronderstellingen en indianenverhalen die kant noch wal raken. Als jullie nou eens de moeite nemen om het eergister verschenen proefschrift te lezen, dan voorkomt dat veel viruele inkt. Laagpathogeen AI komt alom in de natuur voor en wilde vogels zijn daartegen resistent. Gevaarlijke mutaties ontstaan nooit ins blaue hinein in de buitenlucht maar in stallen en schuren en kunnen via mest of kadavers wildlevende dieren besmetten. Meten is Weten en Begrijpen begint bij Lézen en Luisteren. Maar dat is voor sommigen kennelijk erg veel gevraagd!

 • zon

  Oplaat heeft gewoon gelijk.

 • PetervanKempen

  Zo is het

 • farmerbn

  En De Waard ook.

 • Ishtar

  Ik hoop dat Oplaat nog lang voorzitter blijft van die club!
  Een verademing en echt een soort van talent.
  Van welke partij ies ie eigenlijk, wie weet dat?
  Een nieuw geluid is goed, Oplaat die kan wel wat.
  Hij is goed bezig, en heeft zich al echt als een echte leider gedragen.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.