Mechanisatie

Foto & video 5215 x bekeken laatste update:27 mrt 2015

Multitrekkertest: Case IH Farmall 95 U Pro

Doetinchem (Gld.) - De multitrekkertest van Boerderij vergelijkt zeven trekkers met elkaar. Een impressie van de Farmall 95 U Pro van Case IH.

Foto

 • <p>De knappe, goed afgewerkte trekker uit de CNH-stal heeft als tegenhanger de New Holland T5, waarin dezelfde FPT-motor ligt. Toch heeft de Farmall uit St. Valentin meer gemeen met de Steyr Multi vanwege de ZF-bak en de Bosch-hydrauliek. Voorganger is de CS Pro met Sisu-motor.</p>

  De knappe, goed afgewerkte trekker uit de CNH-stal heeft als tegenhanger de New Holland T5, waarin dezelfde FPT-motor ligt. Toch heeft de Farmall uit St. Valentin meer gemeen met de Steyr Multi vanwege de ZF-bak en de Bosch-hydrauliek. Voorganger is de CS Pro met Sisu-motor.

 • <p>De zwart-met-donkerbruine bekleding is degelijk, maar ouderwets. Dat beknot het ruimtegevoel, hoewel er genoeg plek is met 145 bij 148 cm (lxb). De in/uitstap links is ondanks de hoge cabinevloer (115 cm) prima.</p>

  De zwart-met-donkerbruine bekleding is degelijk, maar ouderwets. Dat beknot het ruimtegevoel, hoewel er genoeg plek is met 145 bij 148 cm (lxb). De in/uitstap links is ondanks de hoge cabinevloer (115 cm) prima.

 • <p>Zeer rijk uitgeruste aftakas met vier toerentallen. Eén hendel schakelt 540 en 1.000 en een andere 'normaal' en 'eco'. Een sticker toont het juiste toerental. Softstart is aanwezig én automatiek waarvoor een in- en uitschakelmoment te activeren is.</p>

  Zeer rijk uitgeruste aftakas met vier toerentallen. Eén hendel schakelt 540 en 1.000 en een andere 'normaal' en 'eco'. Een sticker toont het juiste toerental. Softstart is aanwezig én automatiek waarvoor een in- en uitschakelmoment te activeren is.

 • <p>Een genot, maar te dicht op de benen geplaatst: de 'Steyr'-multihendel met zijn vele functies voor powershift, koppeling, hef, toerental en rijrichting. De Farmall heeft daarmee de meeste functies in de testgroep.</p>

  Een genot, maar te dicht op de benen geplaatst: de 'Steyr'-multihendel met zijn vele functies voor powershift, koppeling, hef, toerental en rijrichting. De Farmall heeft daarmee de meeste functies in de testgroep.

 • <p>De ZF-bak (32V/32A) heeft vier powershifttrappen. De versnellingen zijn prima te wisselen en de powershift vloeiend, net als de automatiek. De rijrichting is, behalve met de shuttle, ook via de pijltoetsen te kiezen: zeer goed. Op de shuttle missen we een duidelijke neutraal in plaats van de N-drukknop.</p>

  De ZF-bak (32V/32A) heeft vier powershifttrappen. De versnellingen zijn prima te wisselen en de powershift vloeiend, net als de automatiek. De rijrichting is, behalve met de shuttle, ook via de pijltoetsen te kiezen: zeer goed. Op de shuttle missen we een duidelijke neutraal in plaats van de N-drukknop.

 • <p>De twee toerentalgeheugens zijn weer leeg na een motorstop. De dubbele handgashendel werkt prima.</p>

  De twee toerentalgeheugens zijn weer leeg na een motorstop. De dubbele handgashendel werkt prima.

 • <p>Stuur en dashboard klappen (veerbelast) een stukje weg. Naar voren kijkend stoort de brede motorkap het zicht. Deze gunt de voorlader bovendien maar enkele cm speling. Tussen voorruit en dakraam is er een mooie dunne spijl voor optimaal zicht op de voorlader.</p>

  Stuur en dashboard klappen (veerbelast) een stukje weg. Naar voren kijkend stoort de brede motorkap het zicht. Deze gunt de voorlader bovendien maar enkele cm speling. Tussen voorruit en dakraam is er een mooie dunne spijl voor optimaal zicht op de voorlader.

 • <p>Een hoog doorlopende voorruit is een trend in dit segment.</p>

  Een hoog doorlopende voorruit is een trend in dit segment.

 • <p>De FPT motor scoort met zijn geringe verbruik. Het nominaal vermogen noteert 73 kW (99 pk). Aan de aftakas kwam echter maar maximaal 66 kW (89 pk)vrij en verbruikte de FPT minimaal 261 g/kWh.</p>

  De FPT motor scoort met zijn geringe verbruik. Het nominaal vermogen noteert 73 kW (99 pk). Aan de aftakas kwam echter maar maximaal 66 kW (89 pk)vrij en verbruikte de FPT minimaal 261 g/kWh.

 • <p>De Farmall bleek met 270 g/kWh een van de zuinigste in de groep op de deellastmeting. Dat is 21 gram ofwel 7 procent zuiniger dan het groepsgemiddelde.</p>

  De Farmall bleek met 270 g/kWh een van de zuinigste in de groep op de deellastmeting. Dat is 21 gram ofwel 7 procent zuiniger dan het groepsgemiddelde.

 • <p>Omgerekend naar vergelijkbare werkzaamheden, drinkt de Case IH 1 liter per uur minder dan gemiddeld. En 3 liter minder dan de meest dorstige.</p>

  Omgerekend naar vergelijkbare werkzaamheden, drinkt de Case IH 1 liter per uur minder dan gemiddeld. En 3 liter minder dan de meest dorstige.

 • <p>Prima hardware van de hef, al heeft de topstang slechts één pen-gat op de achterbrug en overtuigt de houder niet. De buitenbediening werkt progressief (langer drukken is sneller bewegen). De hefkracht is met 4,6 ton gemiddeld, maar het hefbereik is met 72 cm groot.</p>

  Prima hardware van de hef, al heeft de topstang slechts één pen-gat op de achterbrug en overtuigt de houder niet. De buitenbediening werkt progressief (langer drukken is sneller bewegen). De hefkracht is met 4,6 ton gemiddeld, maar het hefbereik is met 72 cm groot.

 • <p>De wielbasis is met 2,42 meter zo'n 4 cm langer dan gemiddeld, en de draaicirkel dan ook zo'n 40 cm ruimer (10,6 meter). Met 4,9 ton hoort de Farmall bij de zware jongens in de groep.</p>

  De wielbasis is met 2,42 meter zo'n 4 cm langer dan gemiddeld, en de draaicirkel dan ook zo'n 40 cm ruimer (10,6 meter). Met 4,9 ton hoort de Farmall bij de zware jongens in de groep.

Of registreer je om te kunnen reageren.