Home

Nieuws 950 x bekeken

Suiker Unie tevreden over kwaliteit eerste bieten

Dinteloord – Suiker Unie is dik tevreden over de kwaliteit van de bieten die in de eerste week van de campagne zijn aangevoerd.

De verwerker gaat nog steeds uit van een topopbrengst aan suiker. Suiker Unie startte vorige week dinsdag met de bietencampagne.

Het suikergehalte ligt in de eerste week op gemiddeld 16,3 procent, zegt Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken. "Dat is een mooi gehalte voor de tweede week van september. De tarra ligt rond 6 procent. Vorig jaar zaten we in het begin op 20 procent tarra, maar toen was het erg nat tijdens het rooien. Dit jaar verloopt de oogst tot nu toe voortreffelijk. Ook de winbaarheid is met 91 punten goed voor het begin van de campagne. De fabrieken in Dinteloord en Vierverlaten hebben iets meer bieten verwerkt dan gepland."

Suiker Unie verwacht een recordopbrengst van 14,9 ton suiker per hectare, zegt Sikken. "Dat is gebaseerd op ons groeimodel, met een variatie van 14,7 tot 15,2 ton suiker. Er zit wel verschil tussen percelen. Sommige percelen hebben nog twee maanden groei voor de boeg, als het weer mee zit. Ik ben benieuwd wat voor opbrengst daar vanaf gaat komen."

Begin augustus verwachtte Suiker Unie nog een opbrengt van 15 ton suiker. Door het sombere weer van de laatste maand is dat iets naar beneden bijgesteld. De verwachte opbrengst is ongeveer 10 procent hoger dan het gemiddelde van de laatste vijf jaar en ongeveer 11 procent hoger dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.