Akkerbouw

Nieuws 1164 x bekeken

Uienketen vraagt €600.000 voor kwaliteitsonderzoek

Het GroentenFruit Huis heeft namens de uiensector een subsidieverzoek voor €600.000 ingediend bij de Topsector Agri & Food. De Topsector besluit uiterlijk 16 september over de aanvraag.

Het gevraagde geld beslaat de helft van de begroting voor het ketenbrede kwaliteitsonderzoek in uien, dat wordt uitgevoerd van 2017 tot en met 2019. Het plan ligt klaar en past perfect in het overheidsbeleid, zegt Gijsbrecht Gunter, coördinator van het onderzoek. “Het is een breed gedragen, praktisch toepasbaar onderzoek, waar veel eigen geld in wordt gestopt.”

Uienafzet

Kwaliteitsonderzoek is van belang voor de afzet van uien. De sector kent verschillende kwaliteitsbedreigingen en wil met onderzoek oplossingen vinden. Het grootste en meest kostbare onderzoek is naar koprot. Maar ook de bestaande rassenlijst is onderdeel van de aanvraag.

De uiensector heeft voor het driejarige onderzoek €600.000 bij elkaar verzameld. Dat komt vooral van zaadbedrijven en de uienhandel. “De deur blijft open staan voor telers om ook rechtstreeks bij te dragen”, zegt Gunter. “Want juist de telers kunnen van het onderzoek profiteren. We hebben de laatste jaren teveel kwaliteitsproblemen gehad. Hopelijk staan we er na 3 jaar onderzoek beter voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.