Premium
Foto: Koos Groenewold VarkensColumn

‘Zwaard van Damocles boven hoofd varkenshouder’

Reacties

  1. De toeleveranciers en afnemers van de boeren doen ook aan risicospreiding en wel door hun faalkosten door te schuiven naar de boer. De boer draait op voor de faalkosten van anderen dat maakt het extra moeilijk voor de boer om aan risicospreiding te doen ten minste binnen het boerenbedrijf of de bedrijfstak. Beter is om als boer met de tijd de investeringen meer en meer te verschuiven buiten de sector.

  2. Armer, als een koeienboer iets van een varkenshouder kan leren dan is het wel kostenbesparend werken! Een koeienboer wist tot een paar jaar geleden op 1januari al wat hij dat jaar ging verdienen, een varkenshouder is gewend om te boeren met de grillen vd markt. Maar jou punt van risico spreiding heb je gelijk maar dat geld eigenlijk voor elke sector dat daar meer op gefocust moet gaan worden.

  3. Boeren in het algemeen maar varkensboeren in het bijzonder investeren vaak in uitbreiding ipv kostprijsverlaging. In financiele topjaren zouden varkensboeren moeten investeren in andere bedrijfstakken zoals zonnepanelen of verhuur (industrie)panden. Hierdoor heb je die vervelende verliesgevende jaren niet meer. Spreiden van risico ipv afhankelijk zijn van voerleverancier en slachterij. Beiden trouwens in de quote 500.

Beheer
WP Admin