Foto: Lex Salverda AkkerbouwFoto

Zonder tussenschakel meer marge op opperdoezers

Kees Kee (63) heeft samen met zijn vrouw Sonja (63) een akkerbouwbedrijf in Opperdoes. Ze boeren op lichte zavelgrond en telen al 48 jaar Opperdoezer Rondes. Ze verbouwen 13 hectare consumptieaardappelen, waarvan 8 hectare opperdoezers.

Bij de start van het ronde seizoen rooit Kee enkele weken in bakken van 6 kilo. De primeuraardappelen gaan naar speciaalzaken en kleinhandel. Als meer telers beginnen met rooien, gaan de rondes in 15 kilo-bakken. Een deel van de late oogst gaat naar supermarkten.

Kees Kee (63) heeft samen met zijn vrouw Sonja (63) een akkerbouwbedrijf in Opperdoes. Ze boeren op lichte zavelgrond en telen al 48 jaar Opperdoezer Rondes. Ze verbouwen 13 hectare consumptieaardappelen, waarvan 8 hectare opperdoezers. - Foto s: Lex Salverda

De Opperdoezer Ronde-aardappelen hebben sinds 1996 de BOB-status, ofwel een Beschermde Oorsprong Benaming.

Akkerbouwbedrijf Kee mag opperdoezers telen, omdat zijn akkers binnen een straal van 1 kilometer rondom de kerk van Opperdoes liggen.

Kee teelt naast aardappelen ook 10 hectare rodekool en 7 hectare wintertarwe.

Met name rodekool helpt in rotatie met aardappelen goed in de bestrijding van aardappelmoeheid.

Als het niet te nat is, rooien Kees en Sonja elke dag Opperdoezer Rondes. Op deze foto is dat op 4 juni 2019.

Vanaf 9 mei begon het rooien en selecteren van de primeuraardappelen in 2 maten. Vanaf ongeveer 21 juni worden de koude-grond-Opperdoezers gerooid en dat loopt door tot september.

Opperdoezers hebben een erg dunne schil, daarom is het rooien handwerk.

Vlak voor het rooien wordt het loof geklapt.

Kee is blij dat Poolse medewerkers helpen bij al het landwerk, ook bij het oogsten van de rodekolen.

Kees en Sonja zijn tevreden over de Poolse medewerkers, omdat ze heel netjes werken.

Opperdoezers zijn niet zomaar piepers. Aardappelkenners en fijnproevers beschouwen de vrij vaste en romige aardappel als een ware delicatesse.

Opperdoezer Rondes zijn vooral erg populair bij consumenten in Groningen, Friesland en Drenthe.

In 2016 stapte Kee uit de Telersvereniging Opperdoezer Ronde. Dat scheelt hem een tussenschakel in de afzet en dat geeft Kee meer marge. Hoeveel zegt hij niet, maar het rendement is zeker beter.

Kee levert sinds 2016 zijn opperdoezers niet meer aan Wagenaar, maar rechtstreeks aan afnemers, via eigen contactpersonen.

Beheer
WP Admin