PluimveeAchtergrond

‘Zo gaat de lol er snel vanaf’

Rovende vandalen vernielden afgelopen weekend de eier- en de diepvriesautomaat op het bedrijf van legpluimveehouder Gertjan van Dam. “De totale schade aan beide automaten bedraagt zeker €2.000.”

Pluimveebedrijf Van Dam, dat in Opheusden (Gld.) 70.000 scharrelhennen houdt, is afgelopen weekend slachtoffer geworden van vandalen op roverspad. De eier- en diepvriesautomaat op het bedrijf werden in de nacht van zaterdag op zondag opengebroken, waarna het wisselgeldmechanisme werd meegenomen. Legpluimveehouder Gertjan van Dam raamt de schade aan de automaten op zeker €2.000, terwijl de meegenomen buit niet meer dan €20 bedroeg. Gertjan van Dam waarschuwt pluimveehouders met een eierautomaat en vreest nieuw ongewenst bezoek. “Het baart me zorgen. Wie zegt me dat het hier bij blijft?”

Gertjan, wat dacht je toen je zag wat er was gebeurd?

“Mijn eerste gedachte was: ‘ik stop ermee’. Ik baal er enorm van. Natuurlijk heb je in je achterhoofd zitten dat zoiets een keer kan gebeuren. Maar je wordt zo wel even met de neus op de feiten gedrukt. Het schaadt ook je vertrouwen in de mensheid. De lol die je beleeft aan de huisverkoop van eieren en ook ingevroren kipproducten gaat er zo in ieder geval snel vanaf.”

Ben je hiervoor verzekerd?

“Nee, de verzekering dekt dit niet. De schade valt voor de verzekeraar niet te verhalen. Maar ik wil nog wel met de verzekeraar om tafel om te kijken wat er mogelijk is. Het is natuurlijk heel zuur dat ik €2.000 schade heb, terwijl de buit slechts twee tientjes bedraagt. Het baart me ook zorgen. Wie zegt me dat het hier bij blijft?”

Wat kun je doen om vernielingen en diefstal in de toekomst te voorkomen?

“Wat kun je eraan doen? Als ze willen komen ze terug. Natuurlijk denk je wel meteen aan extra hekwerk, camera’s of een alarmsysteem. Ik ga zeker maatregelen treffen. Ik heb ook camerabeelden gezien op een bedrijf waar dit eerder is gebeurd. Daar word je niet vrolijk van. Het leek wel zo’n plofkraak. Het ging met veel geweld gepaard. Daar schrik je toch van terug. Je moet er niet aan denken dat dit volk ook nog eens je huis binnengaat.”

Zoiets komt in een tijd van tegenvallende opbrengstprijzen extra hard aan?

“Ja, natuurlijk. De prijzen in onze sector staan onder druk. Dan kun je dit er niet bij hebben. Het gaat direct ten koste van onze marge. De huisverkoop bedraagt nog geen 2 procent van onze omzet. Nog zo’n schadepost en het kan al niet meer uit. We zien de huisverkoop niet alleen als een manier om een plusje te verdienen, het is ook een stukje service voor de omgeving. Het gros van onze klanten woont hier in de buurt. Het is leuk dat mensen waardering voor je hebben en je complimenteren met je bedrijf. Dan doe je het graag. Maar als het zo moet, dan beleef ik er weinig plezier meer aan.”

Jullie waren niet het enige slachtoffer van vandalisme.

“Klopt, in dezelfde nacht is ook een eierautomaat op een bedrijf in Voorthuizen opengebroken, vermoedelijk door dezelfde daders. Net als bij ons zijn daar ook verfresten van een gele koevoet gevonden. Misschien zijn nog wel meer bedrijven getroffen. Ik wil pluimveehouders met een eierautomaat waarschuwen voor dit soort criminelen.”

Meer informatie over de prijzen van eieren vind je in Boerderij Marktprijzen:

  • NOP 2.0 scharreleieren
  • NOP 2.0 richtprijs kooi-eieren
  • Totaaloverzicht
  • Beheer
    WP Admin