Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

ZLTO: binnen twee weken regen nodig

Als het binnen twee weken in delen van het land niet flink gaat regenen, kunnen oogsten voor een heel jaar mislukken.

Volgens boerenbelangenvereniging ZLTO lopen akker- en tuinbouwteelten gevaar in gebieden in het zuidoosten van het land die niet kunstmatig beregend kunnen worden. Dat zou het aanbod beschikbare groenten en aardappelen verminderen, waardoor de prijzen ervoor in de supermarkt omhoog zullen schieten, waarschuwt de belangenorganisatie.

Gewassen als aardappelen en suikerbieten zijn net gezaaid. Met name in Noord-Brabant en in het noorden en midden van Limburg zijn problemen door de droogte. In sommige gebieden in Brabant mag niet beregend worden uit oppervlaktewater, waardoor een deel van de boeren hun gewassen geen water kunnen geven. Anderen hebben niet voldoende capaciteit om water te sproeien of hebben daar geen vergunning voor. Dat water is hoe dan ook binnen twee weken nodig, anders dreigen volgens water- en bodemspecialist bij ZLTO Johan Elshof de oogsten van de meest kwetsbare gewassen op vooral zandgronden te mislukken.

Ook gras heeft water nodig

Ook gras heeft nu water nodig om ergere schade te beperken, boeren moeten anders elders veevoer aankopen. Volgens Elshof is het in heel Noordwest-Europa droog en moet om die reden voer als maïs van verder weg worden aangevoerd. “Dat leidt tot grote prijsstijgingen en al die extra transportbewegingen willen we juist verminderen.”

De extra kosten voor beregening zullen boeren waarschijnlijk niet doorberekenen, verwacht Elshof. Toch kunnen de prijzen in de supermarkten stijgen als het beschikbare aantal groenten vermindert door mislukte oogsten. De prijs van groenten ligt al hoger door duurdere brandstof en energie.

Reacties

  1. Dat is het ook, door waterschap de dommel mag er niet op grasland geregend worden voor 1 juni! Ook niet met een vergunde beregeningsput.
   Dat er dus niks groeit is meer de schuld vd politiek dan van het weer…
   Maar wel de boer afrekenen dat het op de zandgronden de nitraatrichtlijn niet gehaald wordt….
   Het is haast crimineel gedrag!!!

Beheer
WP Admin